A Fidesz bújik el a nyilvánosság elől

Az MSZP változatlanul azt szorgalmazza, hogy a Fidesz támogassa az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentését.

Bár a szocialista párt az elmúlt napokban is nyújtott be az ügyben módosító indítványt, a Fidesz lesöpörte az MSZP-s megoldási javaslatot.

Burány Sándor hangsúlyozta: ez a javaslat nemcsak a magyar családok életét tenné könnyebbé, alkalmas lenne a korrupció visszaszorítására is, hiszen – magyarázta az MSZP-s képviselő – teljesen világos, hogy az Európában rekord magas áfakulcs az egyik oka annak, hogy sokan úgy érzik, Magyarországon érdemes áfát csalni.

A képviselő kijelentette: ha a Fidesz változatlanul nem támogatja az MSZP áfacsökkentő javaslatát, akkor nemcsak a családok élethelyzetének megkönnyítésével megy szembe, hanem azt is világossá teszi, azért nem akarja az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni, mert akkor „véget érne a magas fokú lenyúlási lehetőség”.

Burány Sándor az áfacsalási üggyel kapcsolatban emlékeztetett, az előző kormányok idején, 2007-ben jött létre a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága. Hozzátette, ez a szervezeti egység rendelkezett a legmodernebb informatikai és egyéb operatív eszközökkel, és ennek a szervezeti egységnek a munkáját 2011-12-ben a Fidesz beszüntette.

Az MSZP számos kezdeményezést tett annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság. Ezek között említette a Burány Sándor, hogy több szocialista képviselő, így Kovács Tibor és Szekeres Imre kezdeményezték a gazdasági és költségvetési bizottságok előtt Horváth András meghallgatását.

Továbbá Mesterházy Attila, Józsa István, Veres János és Kovács Tibor parlamenti határozati javaslatot nyújtottak be, melyben kezdeményezték, azonnali hatállyal hozzák nyilvánosságra „az egy hétvége alatt lezavart belső NAV-os ellenőrzés eredményét”; vizsgálják meg Horváth András bejelentését, készítsenek a vizsgálatról jelentést, és azt a parlament vitassa meg; valamint az Országgyűlés kérje fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy személyesen és kiemelt figyelemmel kövesse a botrány ügyészségi szálát, és a fejleményekről rendszeresen számoljon be az Országgyűlés előtt.

További kezdeményezés, hogy Mesterházy Attila írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az ügyben. Ebben többek között azt kérdezi, hogy valóban megkapta-e Lázár János a volt adóellenőr áfacsalás-ügyről készített feljegyzéseit, és ha igen, mi volt a megtett intézkedések sorsa? Egyáltalán volt-e intézkedés?

Burány Sándor az MSZP Fideszhez intézett kérdéseit a következőkben foglalta össze:
 
Tudtak-e a NAV-nál zajló visszaélésekről, és ha igen, miért nem léptek fel az ügyben?
Miért nem támogatják az ügy feltárását legalább most?
Miért akadályozták meg tegnap, hogy a költségvetési bizottság albizottságának hivatalos ülésen betekinthessenek a képviselők abba a bizonyos „Zöld mappába”, mely állítólag a bizonyítékokat rejti?