A Fidesz csak a propagandában teljesít jól – egyre nő a szegénység

A szegénység elleni küzdelemben is katasztrofálisan teljesít a Fidesz, ezt mutatják a héten publikált szegénységi adatok is. Hat év alatt nem voltak képesek csökkenteni a szegények számát, sőt nőtt a nélkülözők és elszegényedők száma.

A kormánypárti politikusokkal ellentétben a számok nem hazudnak: a 7 év alatti gyermekek 42,2%-a szegény, azaz majdnem minden második gyermek nélkülözik Magyarországon – hangzott el a riasztó adat Bangóné Borbély Ildikó szombat délelőtt budapesti sajtótájékoztatóján.

Szegény emberek mindig voltak Magyarországon. Ezért vezette be a szocialista kormány a nyári szociális étkeztetést, emlékeztetett a szocialista országgyűlési képviselő. Óriási probléma azonban, hogy a Fidesz hat év alatt csak növelte a szegények számát, miközben arányaiban csökkentette a szociális kiadásokat, tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormánynak ma már nem csupán a fejlett nyugat-európai országok mutathatnak példát, hanem sajnos Bulgária és Románia is: amíg itthon nőtt, addig náluk csökkent a nyomornak és társadalmi kirekesztettségnek kitett emberek aránya.

Czibere Károly szociális államtitkártól tudjuk, hogy ma 208 ezer gyermek tud szünidőben is étkezni, és ehhez 4,5 milliárd forintot biztosít a kormány. Bangóné Borbély Ildikó szerint Ezzel két probléma van. Az egyik, hogy a Fidesz megfeledkezik közel 300 ezer rászoruló gyermekről, aki a tanítási napokon rászorulónak számít és ezért kedvezményesen étkezik.

A másik, hogy nem jön ki a matek, mert még bő kétszázezer gyermek étkeztetésére sem elegendő a kormány által biztosított forrás. A 208 ezer gyermek étkezésére 8,4 milliárd forintra lenne szükség. Most 5,3 milliárd áll rendelkezésre. 3 milliárd forintról, egy fél stadion áráról beszélünk – hangzott el.

A probléma megoldása érdekében az MSZP ismét benyújtja a nyári szociális étkeztetés megfelelő mértékű állami támogatását célzó javaslatát – jelentette be Bangóné Borbély Ildikó.