A Fidesz egy pohár tejet is sajnál a gyerekektől

A kormány újabb szegényellenes megszorító intézkedéssel üldözi a rászoruló gyerekeket.

Megszüntetés helyett inkább terjesszék ki az iskolatejprogramot – szólította fel a kormányt Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képvselő. Pártunk elnökségi tagja hozzátette, hogy pénz volna erre, csak a Fidesz szegénységellenes, gyermekellenes szemléletén kellene változtatni.

Bangóné rámutatott, hogy Orbán Viktor és kormánya már egy pohár tejet is sajnál a magyar gyerekektől: szeptembertől rászoruló gyerekek közel 40 százalékátát kizárja a kormány az iskolai tejprogramból, miközben a hírek szerint újabb egymilliárd forint jut gyűlöletkampányra, másik egymilliárd egy újabb helyettes államtitkárság felállítására is. Világos, hogy óriási értékrendproblémák vannak a fideszes és KDNP-s politikusoknál- mondta a politikus.

Jelezte, hogy az MSZP módosító indítvány ad be annak érdekében, hogy a kormány terjessze ki minden diákra az iskolatejprogramot, úgy, hogy minden diák valamennyi iskolai napon kaphasson legalább egy pohár tejet, vagy annak megfelelő tejterméket. Megjegyezte, hogy ezzel nem csak a gyerekeken lehetne segíteni, hanem a tejválsággal küzdő magyar gazdaságon is.

Emlékeztetett, hogy program eredetileg nem szociális céllal indult, a táplálkozásminőség javítására hozták létre. Megfigyelték ugyanis, hogy ha a gyermekek minden nap fogyasztanak tejterméket, rutinná válik, és felnőtt korukban is megmarad számukra a tejfogyasztás.

Tény ugyanakkor, hogy Magyarországon az iskolatejprogramnak szociálpolitikai szerepe is van, hiszen évről évre egyre több gyermek csak a programnak köszönhetően tud például tízóraizni, nem csak minőségi tejterméket, de egyáltalán bármilyen élelmiszert – figyelmeztetett.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, hogy az egyre népszerűbb program az elmúlt években egyre szükségszerűbb, így egyre költségesebb is lett. 2010-ben még csak 400 millióba került a program, plusz erre jött rá 17-18 százaléknyi EU-s támogatás, míg tavaly már 2,6 milliárdba, és hát most látszik, hogy ez is kevés. Tavaly már 400 ezer rászoruló gyermek mindennapjait tett jobbá a program, szeptembertől viszont a gyerekek közel 40 százalékát kizárja a kormány a tejprogramból, mert állítólag elfogyott a pénz. Ilyenkor a kormányzati propaganda nem szól a gyermekéhezés felszámolásáról, vagy az egészséges táplálkozásról – tette hozzá.

A politikus nehezményezte, hogy a Fidesz-kormány nem törődik sem a rászoruló gyerekekkel, sem a bajban lévő tejtermelőkkel. Csökkentették az iskolatejprogram támogatását, így szeptembertől 175 járás helyett már csak 100 járásban kapnak ingyen tejet vagy tejterméket az iskolások. A 150 ezer főt is elérheti azoknak a gyerekeknek száma, akik ma már nem kapnak naponta tejterméket.

Szégyen, hogy a Fidesz értelmetlen intézkedésekre naponta milliárdokat költ el, szégyen, hogy az ország belefullad a központi korrupcióba, miközben egy pohár tejet sajnálnak a magyar gyerekektől – mondta Bangóné, aki kijelentette, hogy az MSZP írásbeli kérdéssel fordultunk Fazekas Sándor agrárminiszterhez, hogy magyarázza meg a megszorító intézkedés okát, valamint, hogy hány gyermeket érint, illetve hogyan választották ki a kieső 75 járást. Tudni szeretnénk azt is, igaz-e, hogy a megszorítás csak az állami fenntartású intézményeket érinti, az egyháziakat nem – sorolta a kérdéseket a politikus.