Belföld | IMF nyugdíjasok
2012. augusztus 28. 11:41

A Fidesz ellenségnek tekinti a nyugdíjasokat

A szocialisták úgy látják, kormányzati szándék volt több ezer ember özvegyi nyugdíjának felére csökkentése. Választ várnak arra, hogy a rokkantellátásban részesülők megkapják-e novemberben a visszamenőleges nyugdíjemelést.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök csökkenteni kívánja a nyugdíjakat és "az IMF-re akarja kenni", noha szó sincs arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap ezt kérné.

"Ha végignézzük az elmúlt két évet vagy az előző Fidesz-kormány négy évét, az látszik, hogy az Orbán-kormány, amikor csak tehette, rárontott a nyugdíjasokra" - jelentette ki. Példaként hozta fel a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését, azt, hogy 2012. január 1-jétől a korábbi szolgálati nyugdíjasok járandóságát 16 százalékos személyi jövedelemadóval terhelték meg, valamint hogy statisztikai adatok szerint az előző félévben hatszor annyi rokkantat minősítettek egészségesnek a felülvizsgálatokon, mint korábban.

A szocialista politikus elmondta: az elmúlt hetekben a nyugdíjfolyósító tízezrével küldött ki az özvegyi nyugdíjuk felére csökkentéséről szóló határozatokat azoknak az özvegyeknek, akik korábban rendszeres szociális járadékban, most pedig rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek.

Korózs Lajos szerint elfogadhatatlan az a kormányzati magyarázat, hogy ez félreértés vagy technikai hiba lett volna, hiszen a határozatok alapja a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés, az özvegyi nyugdíjak csökkentését pedig egy júliusban elfogadott törvény is előírta. Véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy ez a rendelkezés a többkörös kormányzati egyeztetésen senkinek sem szúrt szemet, vagyis szerinte az özvegyi nyugdíjak felére csökkentése "kormányzati szándék volt, nem rendszerhiba".

Az MSZP elnökségi tagja arra is felszólította a miniszterelnököt, ismertesse, milyen mértékű visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést tervez a kormány novemberben, illetve hogy a korhatár előtti, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők is megkapják-e azt.