A Fidesz 'jól elvan'

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: noha a Fidesz "jól elvan" saját klientúrájának építésével, "de erre rámegy az ország".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi-gazdasági válság 2008. őszi kezdete óta egyetlen hónap alatt sem zuhant még akkorát a GKI Gazdaságkutató Intézet bizalmi indexe, mint májusban: az ipari cégek várakozása drámaian, a kereskedelmieké jelentősen, az építőipariaké kissé romlott, csak a szolgáltató vállalatoké nem változott. A GKI szerint ilyen negatív vélemények legutóbb 2009 végén jellemezték a magyar gazdaságot.

Az MSZP-s politikus arra is kitért, hogy a konjunktúraindex szerint a foglalkoztatási hajlandóság a szolgáltatások kivételével minden ágazatban romlott, ami a munkanélküliség további növekedéséhez vezethet.

Burány Sándor az ágazati különadóknak tulajdonította, hogy az első negyedévben recesszióba fordult a gazdaság, és hangsúlyozta: ezekkel, valamint a helyükbe lépő új adóterhekkel magyarázható, hogy az Európai Bizottság éves szinten is visszaesést jósol Magyarországnak.

Hozzátette: a bizottság országjelentése bírálta az egykulcsos adórendszert is, mert bár az alacsony keresetűek helyzetét rontotta, nem járult hozzá a foglalkoztatás növeléséhez.

A szocialista politikus idézte az Új Széchenyi Tervet is, mondván, az stabil jogi-gazdasági környezet kialakítását sürgette, a kormány viszont ezzel szemben bizonytalanságot teremtett és évközi adóemelések sorát hajtotta végre.