MTI/mszp.hu | Belföld | lakás-takarékpénztárak
2018. október 16. 16:18

A Fidesz letisztítja magának a piacot

A Fidesz már megint letisztítja magának a piacot, ezúttal a lakás-takarékpénztárak területén - mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten.
A szocialista politikus a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével egy budai OTP bankfiók előtt tartott sajtótájékoztatót. 
    
Bangóné Borbély Ildikó elmondta, hogy a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetése több millió magyar családot, mintegy ezer milliárdos megtakarítást érint, és nagyon hasonlít a nyugdíjpénztárak ügyére.
    
Mint mondta, Bánki Erik fideszes képviselő hétfőn benyújtott önálló indítványát egy nap alatt keresztülverte a parlamenten a kormánypárt, az ügyhöz egyetlen fideszes képviselő szólt hozzá. Az emberek megrohanták a fiókokat, ahol előfordult, hogy azzal küldték el őket: nincs elég papír, szerződésminta, idézte fel a szocialista képviselő.
    
"Életveszélyes" ami történik: a magán-nyugdíjpénztárak lenyúlásánál is azt ígérték, hogy lesz egyéni számla, és azóta sincs, emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.
    
"Azt mondják: letisztítják a piacot. Sejtésem szerint Rogán Antal és köre, a fideszes holdudvar fog jól járni" - jegyezte meg az ellenzéki politikus.
    
Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője elmondta: a Fidesz arra hivatkozva szünteti meg a lakás-takarékpénztárak állami támogatását, hogy drága, 70 milliárd forintba kerül évente a központi költségvetésnek, továbbá kevés új lakás épül. A közgazdász szerint azonban még ha igazak is ezek az érvek, a rendszer finomításával, az állami támogatás és a sikerdíjak mérséklésével orvosolható lett volna a probléma. A kormánypárt azonban semmilyen szinten nem volt hajlandó megvitatni a szakmai kérdést, ami azt valószínűsíti, hogy inkább a mintegy 60 milliárdos extraprofitra szeretné rátenni a kezét valamelyik fideszes oligarcha - vélekedett az ellenzéki képviselő.