Sztárklikk/mszp.hu | Belföld
2018. július 02. 16:54

A Fidesz levelező tagozatán senki nem bukhat meg

Új tagozatot hozott létre a Fidesz, a levelező tagozatot, amelyen senki nem bukhat meg – erről Molnár Zsolt beszélt a parlamentben hétfőn.
Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja szerint a választási eljárási törvény legújabb módosítása tovább könnyítené a levélszavazatokkal való visszaélést, már-már automatikusan érvényessé tenné az ilyen módon történő voksolást. A cél világos: minél több levélszavazat legyen, és ezeknek lehetőleg a 100%-a Fideszre menjen.
 
Orbán Viktorék 2010 óta mindent elkövettek, hogy a maguk képére formálják a választási rendszert is, nem is eredménytelenül: a 2014-es után a 2018-as nagyarányú győzelmükben is masszívan szerepet játszott a torz és csalások sorozatára lehetőséget nyújtó rendszer. A „baltával vágott” javaslatról persze ezúttal sem egyeztettek senkivel a benyújtása előtt, ami egy választási törvény esetében mindenképpen példátlan az Európai Unióban.
 
A Fidesz levelező tagozatán lényegében senki nem bukhat meg, sőt mostantól akár a holtak is Fideszre szavazhatnak majd, mivel a mostani állás szerint megszűnik a választói névjegyzék – jelezték a szocialisták. Ez demokráciában elfogadhatatlan, ráadásul ezzel párhuzamosan a belföldi szavazást még nehezítené is az új jogszabállyal a Fidesz – hangzott el.
 
Az MSZP három területen lépne közbe – derült ki a sajtótájékoztatón. Az egyik szocialista módosító javaslat a levélszavazás teljes kiterjesztéséről szól, azaz arról, hogy ez a lehetőség minden külföldön élő magyar állampolgárnak járjon, ne csupán a kettős állampolgársággal rendelkező külhoniaknak, hanem az összes kint élő honfitársunknak. (Ez lassan milliós nagyságrendben tenné elérhetővé a demokratikus választáson való részvételt…)
 
A másik MSZP-s javaslat lényege, hogy kampányidőszakban az állami és az önkormányzati cégekre is terjedjen ki a hirdetési tilalom, mivel tavasszal ezzel is durván visszaélt a hatalom. A harmadik módosításuk pedig az úgynevezett többes ajánlás eltörlése lenne, ami elméletileg demokratikus célokat is szolgálhatna, ám megint csak a csalóknak, jelesül a bizniszpártoknak kedvez a gyakorlatban. (Adatlopások, ívmásolások, irathamisítások stb.)
 
Ha Fidesz támogatni tudja ezeket a javaslatokat, akkor van értelme a választási eljárási törvényről beszélni, ellenkező esetben ez megint csak a NER bebetonozását szolgálja – jelentette ki Molnár Zsolt.

Kapcsolódó párttagok