A Fidesz maga alá gyűri az igazságszolgáltatást

A választmányi állásfoglalás szerint a Fidesz maga alá gyűri az igazságszolgáltatást, és adminisztratív eszközöket felhasználva akar "leszámolni" politikai ellenfeleivel.

A volt miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A választmányi ülésre érkező Gyurcsány Ferenc délelőtt úgy nyilatkozott: "Orbán és az ügyészsége" börtönbe akarja küldeni, ő azonban meg fogja védeni magát a bíróságon.

Simon Gábor a sajtótájékoztatón azt is elmondta: nem folytattak érdemi vitát a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási javaslatáról, arra a testület egy későbbi ülésen tér vissza. Felkérték ugyanakkor a választmány szervezeti bizottságát arra, járjon el, hogy a pártszavazás ügyét a választmány - amely kiírhatja a voksolást - az alapszabálynak megfelelően tudja kezelni. A platform terve arra irányul, hogy az MSZP a törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők bevallott vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolják: minden pártvezetőt közvetlenül a tagság válasszon meg. A kezdeményezést a szocialisták több vezető politikusa is bírálta korábban. A pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ki kell azonban írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a szavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri.

Simon Gábor arról is tájékoztatott, hogy a választmány megfogalmazta az MSZP ifjúságpolitikai követeléseit. Ezek között szerepel, hogy a kormány akadályozza meg a fiatalság kettészakadását, a büntethetőség és a tankötelezettség korhatárát ne szállítsa le, folytassa a Bajnai-kormány bölcsőde- és óvodafejlesztési programját, tegyen a pályakezdők munkanélkülisége ellen, adja vissza a felsőoktatástól elvont forrásokat és ne csorbítsa a fiatalok művelődési és szórakozási lehetőségeit.

A választmány emellett megválasztotta a párt képzési bizottsága elnökének Balogh Andrást, az MSZP elnökhelyettesét. Döntöttek a párt tavalyi gazdálkodásának és idei költségvetésének elfogadásáról is. Simon Gábor elmondta, hogy az állami támogatás csökkenése miatt a szocialista párt - amely az elmúlt évet mintegy félmilliárd forintos vesztességgel zárta - a tavalyinál 300 millió forinttal kevesebből gazdálkodik.