mszp.hu | Belföld | béremelés Varga Mihály
2016. november 23. 12:47

A Fidesz mézesmadzagot húz, az MSZP megoldást kínál

Varga Mihály hatéves bérfelzárkóztatása mézesmadzag – jelentette ki Varga László Gúr Nándorral közös sajtótájékoztatóján. Szó esett a megoldásokról is: az MSZP-nek van működőképes javaslata.

Pártunk frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a Fidesz csak szavakban épít munkaalapú társadalmat, tettekben nem, az elmúlt években a munkavállalók kiszolgáltatottságát erősítette.

Rámutatott, hogy az európai országokban folyamatosak a fizetésemelések, addig az Orbán-kormány visszatartotta a fizetéseket. A térség országaihoz képest nőtt a lemaradásunk a bérek területén – még a visegrádi országokkal szemben is ez látható.

Nincsenek megfelelő átképzések, nem részesül mindenki megfelelő egészségügyi ellátásban – figyelmeztetett a politikus, megemlítve, hogy ez okozza a katasztrofális mérető elvándorlást, amely során 600 ezer ember hagyta el az országot, és ez okozza a szakképzett munkaerő hiányát is.

Varga László jelezte, hogy az MSZP a Fidesz elsősorban nagyvállalatokat támogató politikájával szemben négypontos csomagot javasol: legyen nettó százezer forint a minimálbér; vissza kell térni a korábbi nyugdíj-emelési rendszerhez; csökkenteni kell az energiaárakat; folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke ősbűnnek nevezte a Fidesz kormányzása alatt 2011-12-ben elmaradt fizetésemelést, főleg a minimálbéresek esetében. Mint mondta, ehelyett óriási járulékterhet zúdítottak a minimálbérre, amely ma vásárlóértékében gyakorlatilag ugyanannyit ér, mint 2010-ben, a rárakódó járulékteher viszont több mint kétszerese az akkorinak.

Most a bérfejlesztés idején sajnos azt kell mondanunk, hogy ez már nem hozza vissza azokat az embereket, akik elhagyták az országot – fogalmazott a politikus, hozzátéve: ahhoz, hogy újabb elvándorlók ne legyenek, a béremelésen kívül a szakképzés munkaerőpiaci igényekhez igazítása szükséges, valamint az országon belüli mobilitás támogatására is figyelmet kell fordítani.

Gúr Nándor megállapította azt is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése nem elég – a garantált bérminimum és az átlagbér közötti sávban jelentős bérnövekedést kellene biztosítani. Hozzátette, hogy a közszférát illetően is megegyezéseket kell szülni, mert ott is lehetetlen állapotok uralkodnak.

A hibák okozta károkat eltüntetni nem, legfeljebb minimalizálni lehet – figyelmeztetett, megjegyezve, hogy természetesen erre biztatja a Fidesz-kormányt.