Belföld | Klikk Kello oktatási rendszer
2015. január 13. 14:04

A Fidesz oktatási rendszere intoleráns társadalmat szül

Azonnali korrekciókat sürget az oktatási rendszerben Kunhalmi Ágnes.

Az Országgyűlés kulturális bizottság alelnöke Budapest V. kerületében az Oktatási Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, fel kell számolni a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t (Kello) és a Klebersberg Intézményfenntartó Központot (Klik), erősíteni kell a tankerületeket.
    
Hozzátette: ugyancsak korrigálni kell a Nemzeti alaptanterv "szemmel látható bornírtságát", illetve emelni kell a tankötelezettség jelenlegi 16 éves korhatárát, valamint rendezni kell a pedagógusbéreket.
    
Véleménye szerint a Fidesz által felépített oktatási rendszer a szegregációt, a kirekesztést, az idegengyűlöletet erősíti, súlyos gazdasági károkat okoz az országnak.
    
Az Oktatási Hivatal feladat- és hatásköreinek bővüléséről Kunhalmi Ágnes azt mondta, újabb mamutintézményt hozott létre az oktatási kormányzat, és ezáltal beismerte: a Klik megbukott.
    
De "az eredendően elhibázott központosított" oktatáspolitika eredményének tartja a Könyvtárellátót is, amelynek vezetőjét most rúgták ki. Ez mi, ha nem a panaszok jogosságának elismerése? - tette fel a kérdést, megjegyezve: elhibázottnak tartja a tankönyvpiac államosítását.
    
Felvetette azt is, hogy semmit sem lehet tudni az átalakuló szakképzési rendszerről, csupán annyit, hogy "elvontak belőle egy rakat pénzt", illetve csökkentik a közismereti órák számát.
    
Az MSZP-s politikus közölte, ez egy rövid távú korrekciós csomag lenne, hosszabb távon pedig meg kell kezdeni - a szakmát bevonva - egy 21. századi oktatási rendszer kiépítését, amellyel kapcsolatban legalább 15 évig társadalmi konszenzus lehet.
    
Kunhalmi Ágnes azt mondta, félő, hogy a Fidesz már nem tudja korrigálni az alapvető rendszerhibákkal működő oktatást, mert "dilettáns, ostoba ötletekkel ad hoc módon operál", napról, napra próbál túlélni. Szerinte a Fidesz világról alkotott képe alapvetően  rossz.
    
Tarlós István főpolgármester dugódíjjal kapcsolatos nyilatkozatáról kérdésre válaszolva az MSZP budapesti elnöke azt mondta, a dugódíjat és az útdíjat most már együttesen kell értelmezni. Hozzátette: a kettő együtt el fogja érni azt a kritikus szintet, amikor már Budapest megbénulhat.