A Fidesz ráront a független bíróságra

Az MSZP nem támogatja majd Országgyűlésben a Közigazgatási Bíróság létrehozását, és a törvényjavaslatról összehívott ötpárti egyeztetésen sem vesznek részt - közölte Tóth Bertalan, szocialista frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján.

Tóth Bertalan a döntést azzal indokolta: a Közigazgatási Bírósággal a Fidesz az állami szervek számonkérhetőségét akadályozná meg, hiszen a javaslat szerint a külön bíróság dönthetne többek között a Médiatanács, a Magyar Nemzeti Bank, a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Nemzeti Választási Bizottság döntéseivel kapcsolatos jogvitákban. A politikus ezt ahhoz hasonlította, mintha a vádlott a saját családtagjaiból választhatná ki az esküdteket.
    
Az MSZP frakcióvezetője úgy vélte: a törvényjavaslattal a Fidesz az egyetlen olyan hatalmi ágat, a független igazságszolgáltatást szeretné kiiktatni, amelyet még nem tudott teljes egészében elfoglalni.
    
Szerinte a közigazgatási eljárás átalakítására tett javaslatcsomag egyeztetésre sem méltó, mert azzal bonyolítani akarják az ügyeket, így egy korhadt fa kivágása miatt is ügyvédet kell majd fogadni.
    
A szocialista politikus emellett azt követelte az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy hozzák nyilvánosságra, kiket jelölnek a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnál jövőre megüresedő magyar bírói posztra. Tóth Bertalan hozzátette: élnek a gyanúperrel, hogy a kormány egy "Fideszhez hű pártkatonát küld" egy ilyen magas rangú bírói testületbe.
    
Szerinte a kormány megsértette az Európa Tanács(ET) határozatát, amely előírja, hogy nyílt pályázaton, demokratikus, átlátható módon kell a három bírójelöltet kiválasztani, akik közül a ET parlamenti közgyűlése dönti el, hogy ki töltse be a 9 évre szóló mandátumot.
   

Kapcsolódó párttagok