A Fidesz szegényellenes politikáját tükrözi a felvétel

Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy általában némi tartózkodással szokta fogadni a politikusokhoz köthető, hasonlóan nyilvánosságra hozott felvételeket, mivel - mint mondta -maga is nemegyszer esett a sajtó munkatársai által manipulált anyagok áldozatául. Az ellenzéki politikus ettől függetlenül igazi problémának látja, hogy Lázár János szavai egyértelműen visszatükröződnek például a kormány szegényellenes adórendszerében, vagy a támogatásokat elvonó és ezzel szerinte milliók megélhetését veszélyeztető Széll Kálmán Tervben. Szanyi Tibor megjegyezte: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter "közgazdasági sarlatán" módjára összekeveri az ország államadósságát és nemzeti adósságállományát. A szocialista képviselő szerint míg az előbbi összeg messze nem riasztó, addig a fideszes vezetésű önkormányzatok, így például a fővárosi V. kerület, Debrecen vagy Hódmezővásárhely tartozásait is tartalmazó nemzeti adósságállomány már kétségtelenül magasnak számít.

Az ellenzéki politikus szerint nehéz lehet egy olyan városban élni, mint Hódmezővásárhely, amelynek polgárai képtelenek eltartani azt a "nem szerény figurát", aki korábban két, egyenként "harmincmillió forintos, betonszaggató Audival rohangált fel-alá", miközben "különböző jogcímeken milliószámra zsebeli be költségtérítéseket." Hozzátette: miközben a lakosság döntő hányada aggódva figyeli a forint-euró árfolyamot, addig a hangfelvétel szerint a fideszes politikusoknak sikerült több hullámban is jó előre látni a "kormány által meghintáztatott" árfolyamot.

Lázár János vasárnap sajtótájékoztatón kért elnézést a városi közgyűlésben 2008-ban elhangzott - mint mondta - félreérthető mondatai miatt, amelyekről szombaton került fel az internetre egy hangfelvétel. A politikus hangsúlyozta: a szóban forgó 2008-as hódmezővásárhelyi ülésen nem a szegény emberekről, hanem a "megélhetési politikusokról" beszélt. Szanyi Tibor ezzel összefüggésben Hódmezővásárhely polgármesterét is megélhetési politikusnak nevezte, arra hivatkozva, hogy Lázár János az egyetem elvégzése után egyetlen egyszer sem dolgozott a közszférán kívül. Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta továbbá, nem tartja elégnek, hogy Lázár János vállalja szavait, szerinte a szegényellenes politikát folytató kormányhoz hasonlóan neki is távoznia kellene a közéletből. Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva elmondta: a nép ennek elmaradása esetén akár spontán, elkeseredett megmozdulásokkal is kimutathatja nem tetszését. Az MSZP feladata pedig ezért most az, hogy ezen emberek számára képes legyen megfelelő kormányzati alternatívát kínálni - fűzte hozzá.