Belföld | romapolitika szélsőjobb Gyöngyöspata
2011. július 20. 12:05

A Fidesz szociálpolitikája = Gyöngyöspata

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: az országban 3,7 millió ember él a létminimum alatt, a kormány nem csökkenti a társadalmi feszültségeket, nem teremt megfelelő munkahelyeket és nem juttatja elégséges jövedelemhez a közfoglalkoztatottakat. Így abban a kétgyermekes családban, ahol két felnőtt dolgozik közmunkásként napi négy órában, a családi pótlékkal együtt 86.600 forint a jövedelem a 228 ezres létminimum helyett, ez pedig alig tízezer forinttal több annál, mint amit a számítás szerint élelmiszerre kellene költeniük - tette hozzá.

Az szocialista politikus bírálta a kormányt, amiért szerinte nem készített a piacok számára elfogadható reformprogramot, illetve kifogásolta a közfoglalkoztatási lehetőségek szűkítését is. Véleménye szerint ez vezetett ahhoz, hogy Gyöngyöspatán a Jobbik jelöltje lett a polgármester. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a munkanélküliek, elesettek megbélyegzése - ami szerinte a kormány tevékenységét jellemzi - a Jobbik politikáját erősíti. Hangsúlyozta továbbá, hogy szociális problémákat nem lehet rendészeti eszközökkel - "bagatell cselekmények kriminalizálásával" - kezelni.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló parlamenti bizottságnak nem a településen élő romák áprilisi elutaztatásának körülményeit kellene feltárnia, hanem a többi között azt, hogy ki pénzeli azokat, akik ott járőröztek, kiképzőtábort hoztak létre "és a balhét csinálták". Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik a vizsgálóbizottság megszüntetését javasolja, kifejtette: nem látja akadályát a testület további működésének, ám szerinte az jelenleg nem azzal törődik, amivel kéne. Példaként hozta, hogy nem tették fel azt a kérdést, miért nem foglalkozott a gyöngyöspatai képviselő-testület az elmúlt években a romák problémáival, valamint hogy miért tiltották meg a munkanélküli, többségében cigány szülőknek, hogy gyermeküket délutánonként napközibe járassák, megtagadva tőlük a szocializáció elemi feltételeit, és azt, hogy pedagógus segítsen nekik a házi feladat elkészítésében.

"Hogy végezte a munkáját a képviselő-testület, a jegyző, a családsegítő, a szociális munkás, a gyermekjóléti szolgálat? Mire kapták a fizetésüket éveken keresztül?" - sorolta a megválaszolandó kérdéseket az MSZP-s politikus.