A Fidesz Taigetosz-programja

A saját zsebét tömő Fidesz-kormány úgy akar még több pénzhez jutni, hogy elveszi a megfelelő ellátást az otthonokban ápolt és gondozott idős emberektől – jelentette ki Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján.

Csütörtökön van a határideje az ellátásban, házi segítségnyújtásban részesülők kötelező felülvizsgálatának. Korózs Lajos szerint ez a Fidesz Taigetosz-programja, hiszen ellátás nélkül maradhat több tízezer ember. Szigorították, sőt, szinte lehetetlenné tették annak a 20 pontnak az elérését, ami a házi segítségnyújtásban való részvételre jogosít.

A képviselő szerint a január 15-ei határidő nemcsak a rendszerbe újonnan belépőket érinti, ráadásul akiket addig nem tudnak felülvizsgálni (november 30-i rendelet alapján kellett volna elvégezni 132 ezer ember vizsgálatát, ami fizikai képtelenség), azok nem kapnak ellátást.

Korózs Lajos kifejtette, hogy a merev pontozási szabályok és ponthatárok miatt előfordulhat, hogy egy végstádiumban lévő beteg, aki a kezelésekre sem tud járni, viszont a lakásán belül térben és időben tud tájékozódni, 0 pontot kap, és kiesik az ellátásból.

A politikus elmondta, hogy a házi segítségnyújtás intézményét szétválasztották szociális segítésre és személyes gondozást igénylő ellátásra. A személyi gondozást végző személy csak szociális vagy egészségügyi végzettségű lehet, viszont a szociális segítést akár közmunkások is végezhetik.

Korózs Lajos emlékeztetett arra, hogy a szociális ellátórendszerben tízezren dolgoznak úgy, hogy kirúgták, majd közmunkásként visszavették őket.

Kapcsolódó párttagok