tb megszorítás
2012. február 07. 12:38

A Fidesz társadalompolitikájának csődje

A szocialista párt elnökségi tagja pártja korábban ismertetett gazdaságélénkítő javaslatai közül kiemelte még, hogy visszaállítanák a kétkulcsos, progresszív személyi jövedelemadózást, illetve az alacsony keresetű családoknak is lehetővé tennék, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét igénybe vegyék.

A szociális hozzájárulási adó csökkentését az MSZP a társasági adó 18 százalékra emeléséből fedezné.

A politikus, aki 2004 és 2006, majd 2008 és 2010 között ismét a szociális tárca államtitkára volt, elmondta: majdnem négymillióan élnek a létminimum alatt, és eközben a gyermekes családok tízezreit hozza lehetetlen helyzetbe a kormány adó- és foglalkoztatáspolitikája. A munkanélküliség 11 százalék közelében, a reálkeresetek várhatóan 3 százalékkal csökkennek idén, az infláció eléri az 5 százalékot, az energiaárak pedig növekednek - sorolta.

Korózs Lajos arra is kitért, hogy a kormány által elvárt - az alacsony jövedelműek érdekében szükséges - béremelést a vállalkozások nagy része nem fogja tudni teljesíteni, ugyanis még havi bruttó 160 ezer forintot kereső dolgozóiknak is több mint 10 ezer forint kompenzációt kellene adniuk az adójóváírás megszűnése miatt, miközben a minimálbér 15 ezer forinttal, 78 ezerről 93 ezerre emelkedett az év elején.

A szocialista politikus megjegyezte, hogy Észak-Magyarországon tovább romlott a helyzet, ahol a munkanélküliek aránya megközelíti - három megyében pedig meg is haladja - a 20 százalékot. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az Orbán-kormány szétveri a szociális ellátórendszert, a regisztrált munkanélküliek csaknem fele - 246 ezer ember, 27 ezerrel több, mint egy évvel korábban - ellátatlan, a közfoglalkoztatásban résztvevők száma pedig egyharmadával csökkent.