benzinár
2011. január 19. 16:07

A Fidesz tehet az üzemanyagár-emelkedésről

Az üzemanyagok hazai drágulását a jövedéki adó emelkedése, a Mol költségeit 20 milliárd forinttal növelő válságadó kivetése, valamint a forintot "bedöntő" fideszes nyilatkozatok okozták - jelentette ki Török Zsolt. Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján hozzátette: a forint dollárhoz viszonyított árfolyama kritikus szintre ért. Török Zsolt hangsúlyozta: amikor 2008-ban 303 forintra nőtt a benzinár, 150 dollárba került egy hordó olaj, míg most csak 91 dollárba. A Mol Nyrt. szerdán újabb bruttó 3, illetve 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, ezzel újabb történelmi csúcsra nőttek az árak Magyarországon.

Az emeléssel a benzin átlagára 366-367 forint, a gázolajé 359 forint.

Kitért arra, hogy fideszes politikusok ellenzékben még azt állították, csak akarni kell és csökken a benzin ára, hogy akár húsz forinttal is mérsékelhető az üzemanyagok jövedéki adója, és azt mondták: ha valakit bosszant a magas benzinár, tankolás közben jusson eszébe, hogy azt a kormány gazdaságpolitikájának és nyilatkozatainak köszönheti.

Az MSZP szóvivője ismételten a jövedéki adó csökkentését kérte a kormánytól, megjegyezve, hogy ezt uniós szabályok is lehetővé teszik. Úgy fogalmazott: ha a kormány nem teljesíti a Fidesz korábbi követeléseit és ígéreteit, bebizonyosodik, hogy átverték az embereket.

Torzsa Sándor, a Societas budapesti elnöke a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a Fidesz ellenzékben a benzinár 250 forinton történő befagyasztását javasolta, a párt gazdaságpolitikájának következménye azonban "a lopakodó áremelkedés". Elmondta: a szocialisták ifjúsági szervezete erre matricakampánnyal hívná fel a figyelmet, majd bemutatott egy "Kössz Orbán!" feliratú matricát, amelyen egy tankoló embert ábrázoló piktogram látható.

A Mol Nyrt. szerdán újabb bruttó 3, illetve 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, ezzel újabb történelmi csúcsra nőttek az árak Magyarországon. Az emeléssel a benzin átlagára 366-367 forint, a gázolajé 359 forint.