MTI/mszp.hu | Belföld | Oktatás
2018. szeptember 01. 13:29

A Fidesz tudásválságot okozott Magyarországon

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány tudásválságot okozott Magyarországon, amely az idei tanévvel tovább mélyül.

Kunhalmi Ágnes, a párt választmányának elnöke, országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, ennek a válságának a jele, hogy a pedagógusok és a gyermekek túlterheltek, emiatt is nagy a pedagógushiány, mivel kétezer tanár hiányával kezdik meg a tanévet, mert sok tanár a pályát elhagyva külföldre megy.

A válságot mutatja Kunhalmi Ágnes szerint az is, hogy az elmúlt években több tízezer gyerek esett ki általános iskola végzettség nélkül az rendszerből és folyamatosan nő a funkcionális analfabetizmus, a PISA-teszteken a gyermekek egyre rosszabbul teljesítenek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre több szülő egyedi megoldást keres a gyermeke taníttatására. Nem csak különórákat vesznek, hanem egyre többen magániskolákba "menekítik ki" a gyermeküket az állami intézményrendszerből.

Az MSZP azt javasolja, hogy csökkentsék a diákok leterheltségét, óraszámát, tananyagát a Nemzeti alaptanterv módosításával, kisebb osztályokat hozzanak létre az egyénre szabott oktatás megteremtéséért, és modern képzést, a kompetenciák fejlesztését erősítsék.

Az új Nemzeti alaptanterv tervezetével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy vannak benne korszerű elemek, de a lényegen nem változtat. A Fidesz butítani akarja a társadalmat, "neohorthysta, neokeresztény, kőkonzervatív, sok tekintetben ostoba, elavult" Nemzeti alaptantervet kényszerít rá a gyerekekre - fogalmazott az ellenzéki politikus.

„Aki kimarad, lemarad”

2019-04-12 07:05

Kapcsolódó párttagok