A Fidesz újabb ígéretekből lopott vissza

2015 utolsó hetében, amikor az emberek már az ünnepre figyeltek, a kormány sok mindent, amit egyszer már odaadott, egyszerűen visszalopott az emberektől – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett: visszavettek 3,6 milliárdot a gyermekékeztetés támogatásából, visszaloptak 2,1 milliárdot a családi pótlékból, majd az év utolsó napjain különböző célokra újra elosztogatták.

És mint kiderült, december 23-án, egy nappal Szenteste előtt az Orbán-kormány eltörölte a rendvédelmi és honvédelmi dolgozóknak az új szolgálati törvény benyújtásakor tett ígéreteinek javát, így a Fidesz „visszalopott” egy új lakhatási támogatást és egy megtakarítási célú biztosítási rendszert – fogalmazott a képviselő.

Sunyi és becstelen módszernek nevezte Harangozó Tamás azt az elfogadhatatlan eljárást, melynek keretében a Fidesz valamit megítél, egész évben dicsekszik vele, learatja a politikai hasznot, majd az utolsó pillanatban az egészet visszaveszi.

A képviselő hozzátette: Pintér Sándor több interjúban és parlamenti kérdésre válaszolva eddig mindig arról beszélt, hogy a rendvédelmi dolgozók életpályamodellje három pilléren alapszik, ám ebből két pillért most úgy eltüntettek, mintha soha nem is lett volna.

Harangozó Tamás kifejtette, a megtakarítási célú biztosítási rendszer azoknak nyújtott volna védőhálót, akik idősebb korukra már nem tudják teljesíteni a hivatásuk során elvárt fizikai feltételeket. 2011 előtt még nyugdíjba vonulhattak volna, most elveszítik az állásukat.

Hozzátette, az új biztosítási rendszer őket védte volna. A Fidesz ezeket az embereket most cserbenhagyja.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy az új, kedvező lakhatási támogatás ígéretét nem egyszerűen csak eltörölték, hanem helyette egy belügyminisztériumi rendelettervezet szerint brutális lakbéremelés fog bekövetkezni a rendvédelmi területen a szolgálati lakások tekintetében.

2016. március 1-től 150 százalékkal, 2017. január 1-től pedig a mostani bérleti díjakhoz képest 230 százalékkal emelik meg a rendvédelmi dolgozók szolgálati lakásainak bérleti díjait.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány azokon próbál spórolni, akik a hazát és a magyar emberek biztonságát élethivatásszerűen védik, miközben a rájuk nehezedő munkateher növekedett és a jövőben is növekedni fog – jelentette ki Harangozó Tamás.

Szeretnénk, ha nyilatkozna a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, hogy ez a kormánydöntés az ő tudtukkal született-e, továbbá követeljük, hogy a kormány tartsa be az ígéretét, és ne hagyja cserben a honvédelem és a rendvédelem dolgozóit – fogalmazott.

Kapcsolódó párttagok