Belföld | költségvetés 2015
2014. december 15. 15:10

A Fidesz újabb tízmilliárdok esetén teszi lehetővé a közpénzek eltüntetését

Az MSZP szerint a Fidesz újabb több tízmilliárdos tételek esetén teszi lehetővé a közpénzek eltüntetését - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott, hogy a "puccsszerűen" benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy a szerencsejáték-adóból befolyó bevételeket közvetlenül a sportági szakszövetségek kapják meg, amelyek ezt a nyilvánosság teljes kizárásával költhetik el.
    
Az egyes törvényeknek a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról közölte, a jövőben nem kérhet senki információkat a szövetségek gazdálkodásáról.
    
Felhívta arra a figyelmet, hogy jövőre játékadóból 37,9 milliárd forint bevételt terveznek, de nemcsak ezzel gazdálkodnak a szakszövetségek, hanem a társasági adóból is jutnak bevételhez, illetve kapnak költségvetési támogatásokat, valamint az állami cégek is reklámoznak náluk.
    
Harangozó Tamás szerint az újabb "mutyi" vagy "pénzszivattyú" úgy fog működni, hogy a szakszövetségek vagyonértékű jogként értékesíthetik a működési területükön lévő sportág tekintetében a szerencsejáték-jogokat. Ezt a fogadásszervező cég ki fogja fizetni - folytatta - , és azt saját adójából leírhatja. Nem az adóalapból a törvény értelmében, hanem közvetlenül az adó nagyságát csökkentheti ezzel az összeggel - tette hozzá.
    
A frakcióvezető-helyettes arra is felhívta a figyelmet, eddig csak inkasszót lehetett benyújtani a bírságok teljesülése érdekében a cégek számlájára, a törvényjavaslat elfogadása esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vállalkozók termelési eszközeit, árukészletét is lefoglalhatja.
    
Közölte, módosító indítványokban kezdeményezték a törvényjavaslat két említett részének törlését.

Varga László, a Vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke elmondta, a törvényjavaslatból jól kiolvasható a kormány elmúlt években végzet sportpolitikája.

A társasági adókedvezmény rendszerének a sportban történt bevezetése a politikus szerint célt tévesztet; az utánpótlás sport támogatása csak részben valósult meg, elsősorban a labdarúgást támogatták, azt is ott „ahol érdemben még néző sincs”, például Felcsúton, ahol a stadionépítés a legtöbb TAO-támogatást kapta. 

Varga László arról is beszélt, hogy a 2014-es költségvetés úgy szabályozta a távszerencsejátékból befolyó összes bevételét, hogy azt a sport utánpótlás nevelési feladatokra kell fordítani. Később ezt a kormány újraszabályozta, és az ebből várt bevételeket „egy az egyben a Magyar Ladbarúgó-szövetség hatáskörébe utalta”.  

A képviselő elmondta, eddig világos keretek közt költhette el az MLSZ az ilyen bevételeket, a Fidesz javaslata azonban pont ezt az átláthatóságot szüntetné meg. 

Véleménye szerint a Fidesz sportpolitikája az utánpótlási célok helyet, a labdarúgást támogatja, és ez elfogadhatatlan.