Belföld | repülőtér munkahelyteremtés
2012. szeptember 06. 14:06

A fideszes oligarcha nagyurak megfúrták a váti repteret?

Mit hozhat még ez a kormány? – tette fel nem minden cinizmus nélkül a kérdést Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, majd meg is adta a választ: amit ígért, azt biztos nem. A politikus elmondta, a beígért egymillió új munkahely helyett a valóság az, hogy kevesebb a foglalkoztatottak száma, mint a válság előtt.

Gúr Nándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz a kampányában nem munkahelyvédelmi akciótervről, hanem új munkahelyek létrehozásáról beszélt. A mostani 300 milliárdos terv a politikus szerint olyan elemek sokaságával van tele, ami eddig is létezett, most csak átnevezik a mások által kitalált módszereket. Arról nem beszélve, hogy a terv finanszírozásának forrásai a költségvetést látva erősen megkérdőjelezhetőek – tette hozzá Gúr. 

Az MSZP-nek az a célja, hogy a mostani fideszes politika vesztesei kormányváltáskor a haszonélvezői legyenek az új gazdaságpolitikának – fejtette ki a szocialista politikus.

Elszállt a reptér, elszálltak a munkahelyek

Nemény András, országgyűlési képviselő, az MSZP Vas megyei elnöke a váti repülőtér körül folyó visszásságokra hívta fel a figyelmet. A politikus elmondta, a repülőtér és a logisztikai központ megépítése kiemelt projekt volt, ami több ezer család megélhetését biztosíthatta volna, és a régió számára évtizedekre megoldhatta volna a foglalkoztatást, a kormány mégis megszüntette a kiemelt státuszt.

Nemény rámutatott, a kínai kormány egyértelműen kifejezte szándékát az ügy támogatásáról, sőt a gazdasági minisztérium államtitkára is többször felszólalt az ügy mellett, ahogy a Fidesz Vas megyei elnöke, Kovács Ferenc is szeptemberi alapkőletételről beszélt. A politikus felidézte Orbán Viktor megszólalását: a miniszterelnök szerint ugyanis a váti fejlesztés turisztikai szempontból káros, a helyiek véleménye nélkül pedig nem lehet dönteni.

Nemény András szerint Orbán Viktor ebben az ügyben nem mond igazat. Az érintett két falu népszavazáson döntött a beruházás mellett, a turizmus visszaesése pedig képtelenség. Ha egy reptér megépül, a turizmusnak csak jót tehet. Másról van itt szó – véli a politikus.

Tény, hogy a szomszédban található a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. 14 ezer hektáros területe. A cég a MEZORT-csoportba tartozik, aminek az igazgatósági elnöke Nyerges Zsolt, a Fidesz egyik legbefolyásosabb pénzembere, Simicska Lajos üzlettársa. Nyerges Zsolt testvére, Nyerges Attila pedig Németh Lászlóné fejlesztési miniszter asszony főtanácsadója. Németh tagja annak a kabinetnek, ami ezt a döntést előkészítette.

Simicska Lajos személyesen is megjelenik az ügyben, – mutatott rá Nemény – nemrég ajánlatot tett egy közeli erdőterület vásárlására. „Vajon kik vadásznak ezen a 14 ezer hektáron?” – kérdezte a szocialista politikus, majd hozzátette, a kormányhatározatot, mely visszavonja a kiemelt státuszt az „ország és a Fidesz fővadásza”, Semjén Zsolt jegyzi.

A szocialista képviselő feltette a kérdést: „lehetséges-e, hogy pár oligarcha nagyúr a legrosszabb feudális és önkényuralmi időket idézve megakadályoz egy ennyire fontos beruházást?”

Nemény András bejelentette: ha az MSZP kormányra kerül, felveszi a szálakat, és ha lesz partner, meg fogja valósítani a térség számára kiemelten fontos beruházást.