Belföld | időközi választás
2014. november 24. 14:59

A fideszes szavazóknak is elegük van

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az újpesti időközi országgyűlési választáson kiderült: a fideszes szavazóknak is "elegük van", a távolmaradók azt üzenték, hogy egyetértenek az utcán tüntetőkkel és az újpesti választók többségével.

Tóbiás József hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, nem egyszerű időközi parlamenti választás volt vasárnap Magyarországon, hiszen az elmúlt hónapok tüntetései egyértelmű üzenetet hordoztak: elég volt a jelenlegi kabinet kormányzásából. Az újpesti és az angyalföldi választók világosan megüzenték ezt a kormánynak - tette hozzá.

A pártelnök megismételte korábbi szavait: demokratikus keretek között - bárhogy alakítja a kormány a jogszabályokat - legyőzhető a Fidesz. Megjegyezte azt is, hogy Újpesten egyedül, a többi baloldali párt támogatása nélkül indult az MSZP.

A magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos törvénymódosítást vérlázítónak és elfogadhatatlannak nevezte. Jelezte, hogy az MSZP vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon, illetve segítsen azoknak, akik a strasbourgi bíróságához akarnak fordulni.

Az Újpesten megválasztott Horváth Imre fontosnak nevezte a 3-as metró felújítását, illetve a metróvonal meghosszabbítását Káposztásmegyerig. Szorgalmazta a bölcsődei térítési díjak csökkentését vagy megszüntetését, valamint a rendvédelmi dolgozók nyugdíjának rendezését, a várólisták csökkentését, illetve az újpesti Károlyi-kórház sorsának rendezését.

A február 22-ére tervezett veszprémi időközi választásról kérdésre a pártelnök azt mondta, mindig csak munkával lehet sikereket elérni, a politikai kommunikáció nem helyettesíti a munkát, dolgoznia kell az MSZP-nek. Közölte, olyan jelöltjük lesz, aki bírja a helyi közösségek támogatását. Hozzátette, az MSZP betartja azt a megállapodást, amit a szövetségeseivel kötött 2014 tavaszán. (Az áprilisi országgyűlési választáson Veszprémben az MSZP indított jelöltet Pál Béla személyében.)

Veszprémben azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibor uniós biztosként lemondott mandátumáról.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani.

A választáson tizenhárom jelölt indult. A nem végleges összesítés szerint Horváth Imre a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg. Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka, Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százalék, Kanász-Nagy Mátéra, az LMP jelöltjére 5,04 százalék voksolt.