Belföld | antifasizmus antirasszizmus
2011. március 21. 14:50

A Fidesznek nem kell az antirasszizmus?

Nehezen indokolható, hogy miért űzte ki Kövér László a MEASZ, azaz a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének március 21-én, az ENSZ által meghatározott Antirasszista Világnapon tervezett ünnepségét a Parlamentből, amikor évek óta az Országház fala között adja át a Radnóti díjat az arra érdemeseknek a bizottság.

 Radnóti, hazánk egyik legkiválóbb költőjének sorsa, hogy miként kötődik az antirasszizmushoz talán nem szorul magyarázatra. Hosszú évek óta ezt a kiemelkedően fontos elismerést az Országgyűlés valamely tisztségviselője adta át az Országgyűlés falai között. Idén először fordult elő, hogy ez nem történhet meg, mivel Kövér László házelnök úr érthetetlen módon kitiltotta a rendezvényt az Országházból. Így idén az Ódry Színpadon adták át a díjakat.

 Az MSZP képviseletében Ujhelyi István, a Parlament alelnöke vette magának a bátorságot és szembe menve Kövér László határozatával meghívta a MEASZ díjazottjait a Parlamentbe, hogy ha másként nem is, de a dolgozószobáján keresztül mégiscsak a Parlament épületében üdvözölje ezeket a kivételes embereket. A díjat megkapta Szabadka polgármestere, Tom Lantos unokája és több magyar antirasszista személyiség is.

 Ujhelyi már nem először cselekedett a demokratikus értékei, igazságérzete és a jog tisztelete szerint, hiszen korábban is ő volt az, aki szót emelt a Tisztelt Ház falai között megvalósult jogsértésre, amelyet Kövér László házelnök érthetetlen módon nem csak tűrt, de ellenzéki felszólítások ellenére sem intézkedett, sőt, az ellenzéki megszólalókat illette kritikával.

 Az MSZP nagyra tartja a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének tevékenységét, ezért ezzel a gesztussal is szeretné kifejezni, hogy fontosnak tartja munkájukat. A Radnóti díjban részesülteket pedig szeretettel üdvözöljük.