Belföld | kirúgás demokrácia
2011. február 16. 14:27

A Fidesznek nyolc év is kevés volt a felkészülésre

Hozzátette, a választókerületi elnökök részvételével tartott tanácskozáson általános vélemény volt, hogy az elmúlt időszak gazdaság- és társadalompolitikai döntései sok kárt okoztak, mint ahogyan a kormányzat stílusa is.

De van remény - mondta az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésére utalva, amelyben a testület alkotmányellenesnek mondta ki a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátását engedélyező rendelkezést. Arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be az indoklás nélküli elbocsátásokat, hiszen - magyarázta - amit az Ab alkotmánysértőnek talál, az ma is alkotmányellenes, nem csak május 31-től, attól a naptól, amikor a tilalom hatályba lép. Kitért arra is, hogy az MSZP jogsegélyszolgálata az indoklás nélkül elbocsátottak rendelkezésére áll.

Mesterházy Attila üres, konkrétumok nélküli beszédnek nevezte Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalását, amelyből nem derült ki, hogy a kormány milyen intézkedésekre készül. Szerinte a kabinet, miközben csúszik a konkrét döntésekkel, elődeire mutogat, és szimbolikus ügyekkel próbálja elterelni a figyelmet. Kifogásolta, hogy feltehetően a tervezett 3,8 százalékosnál nagyobb lehetett tavaly a költségvetési hiány, hogy a kormány máris 250 milliárdos zárolást hajtott végre az idei büdzsében, illetve hogy januárban 93 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Szólt arról, hogy egyes értesülések szerint a kormány a svéd nyugdíjmodell bevezetését fontolgatja, ami - vélekedett - az egyes ellátások mellett a nyugdíjszínvonalat is veszélybe sodorná. Elmondta, a választókerületi elnökökkel tartott konzultáción megállapodtak: az MSZP mindent megtesz azért, hogy napirenden tartsa a munkahelyteremtés és a társadalmi különbségek csökkentésének ügyét, és elsősorban ezekkel összefüggésben tesz javaslatokat a jövőben. A szocialisták emlékeztetni fogják a kormányt az ígéreteire - tette hozzá az MSZP elnöke, hiányolva a többi között a nemzeti eszközkezelő létrehozását.

Mesterházy Attila kiemelte, hogy az MSZP, amint lehetősége lesz, minden antidemokratikus, a jogállamiságot sértő intézkedést vissza fog vonni. Azt is mondta, "senki sem vetemedhet arra, hogy leváltsa a harmadik magyar köztársaságot" és a saját képére próbálja formálni a politikai rendszert.