Belföld | köztársasági elnök Schmitt Pál
2012. március 31. 12:01

A Fidesznek támogatnia kell az államfő elmozdítását

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója az MSZP szombati tisztújító kongresszusa közben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az államfő a közmédiának adott pénteki interjúja alapján nem érzékeli a valóságot, és nem érti, hogy már minden politikai oldalról kezdeményezték lemondását. Mint mondta, a köztársasági elnök maradása erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, és ellentétben áll az alaptörvényben, illetve más, így például az új oktatási törvényekben megfogalmazott értékekkel is.

A politikus kiemelte, Schmitt Pál plágiumügyéért a Fideszt terheli a felelősség, hiszen a köztársasági elnök korábban a kormánypárt színeiben lett előbb európai parlamenti, majd országgyűlési képviselő és házelnök, végül pedig Orbán Viktor javaslatára választották meg államfőnek.

Tóbiás József a kormánypártok támogatását kérte pártja napokban benyújtott határozati javaslatához, amelyben a szocialisták annak kimondását indítványozzák, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére. Emellett kezdeményezik, hogy a Ház haladéktalan lemondásra kérje fel a köztársasági elnököt.

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik".