Belföld | legelőpályázat
2014. december 09. 12:14

A földművelésügyi tárca tisztázza a hortobágyi legelőpályázatok ügyét!

A Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatának tisztázására szólította fel az MSZP a földművelésügyi tárcát, miután titkosították a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ezzel kapcsolatos, közlése szerint visszásságokat feltáró jelentését. Az ellenzéki párt a földbérleti rendszer visszavonását is követeli.

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a jelentésbe betekintve megtudta, hogy a Kehi a szerződések 28 százalékának felbontását javasolta, mert azok nem feleltek meg a követelményeknek.
    
Harminc társaság a földbérlést megelőzően jött létre, vagyis kizárólag a támogatás megszerzésére alakult, de a Kehi azt is megállapította, hogy a pályázati rendszer lehetőséget ad a visszaélésre, ezért annak megváltoztatását javasolta a hivatal - mondta.
    
Legény Zsolt, a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának vezetője elmondta: csütörtökre összehívta az ügyben a testületet, amelyre a földművelésügyi miniszter mellett a Kehi vezetőjét is várják. A dokumentum titkossága miatt zárt ülést tartanak az ügyben.
    
Az ülésen megvitatnák a termőföld helyi megadóztatásának kérdését is, amelyre a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az érdekképviseleti vezetők kaptak meghívást - közölte.