Belföld | könyvbemutató fülkeforradalom
2011. május 26. 15:53

A "forradalom fogságában" az Orbán-kormány

Az MSZP által életre hívott alapítvány könyvbemutatóján Lakner Zoltán politológus - a kötet egyik szerzője - úgy értékelte, az Orbán-kormány az elmúlt évben tovább fokozta a vele szemben amúgy is nagy választói elvárásokat. Így tett szerinte, amikor utólag forradalomnak bélyegezte választási győzelmét, és gyors változást vetített előre  Csakhogy - folytatta - az Orbán-kormány a csodavárásnak nem tudott eleget tenni, sőt, ugyanúgy megszorításokra kényszerül, ahogyan elődjei.


Hasonlóan nyilatkozott Lengyel László, aki szerint a kormány konszolidáció helyett még jobban feldühítette a társadalmat. A Pénzügykutató Zrt. vezetője szintén arról beszélt: a Fidesz nemcsak megérezte, hanem részben maga idézte elő azt a társadalmi légkört, amely a rendszerváltást bukottnak ítéli. Szerinte ugyanakkor a csodavárást nem Orbán Viktor programja szülte, ilyet ugyanis valójában nem készített. Helyette azt sugallta és sugallja máig a miniszterelnök, hogy az emberek mondják meg, mi történjen - mondta.

A politológus szerint ráadásul lehetséges, hogy Orbán "olyan populista", aki csakugyan elhiszi: ésszerű programok helyett a választói érzületet, a "kocsmában a pultot támasztók" véleményét, a józan paraszti észt kell követnie. Félő, a kormányfőnek valóban megfordul a fejében, hogy "Józsi bácsi jobban tudja, mint a Nemzetközi Valutaalap, mert mégiscsak ő látja közelebbről a falut" - mondta.

Szólt arról is, a miniszterelnöknek a centrális erőtérről alkotott gondolatai azzal biztatják a választókat, hogy vége a politikai konfliktusoknak, "a két szélsőség", az MSZP és a Jobbik között a Fidesz képviseli a normalitást. Hozzátette: demokratikus egypártrendszer számos latin-amerikai országban működik, és működőképes volt a második világháború utáni Olaszországban, Japánban és Indiában is. "Ha kicsit is értenének hozzá, meg lehetne ezt csinálni, de szerencsére nem voltak rá képesek" - fogalmazott.

Lengyel László szerint az elmúlt év jellegzetessége, hogy "nincs kormány", a kabinet ülésein nem történik semmi, a minisztereknek nincs jelentősége, és erre már a rendvédelmi szakszervezetek is rájöttek, ezért a kormányfővel akarnak tárgyalni.

Azt is mondta: nyolc hónap időhúzás után a kormány félfordulatot vett, és belátta, hogy bizonyos intézkedéseket végre kell hajtani. Szavai szerint azonban továbbra is vonakodik azoktól, "populista gazdaságpolitikai elképzelései" pedig, "hacsak nem találnak hirtelen aranyat vagy olajat", bukásra vannak ítélve.

Csepeli György szociálpszichológus A forradalom fogságában című kötetet bemutatva elmondta: egy éve olyan hatalom született, amelynek nincs valódi, a céljai elérését megakadályozni képes ellenfele. A tanulmányokból ugyanakkor kirajzolódik, hogy a szerzők egyetértenek abban: döntően "kapkodás, rögtönzés, látványpolitizálás és parasztvakítás" zajlott az elmúlt évben. Eseményekben gazdag év volt, de nem történt semmi lényeges, radikálisan új, az ország sorsát jó irányba fordító - értékelte, megjegyezve: helyette a stratégiai gondolkodás hiánya és a jogállam eróziója mutatkozott.


Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője, a József Attila Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: jövőre ismét elkészítik a kormányzat teljesítményét értékelő tanulmánykötetüket, amelyet idén Szeredi Péter és Szigetvári Viktor szerkesztett. A könyvbemutatón ott volt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és több más szocialista politikus mellett Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

 

A kötet tanulmányainak rövid összefoglalója letölthető.