A fülkeforradalom megette a sajtószabadságot

Molnár Zsolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épülete előtt azt mondta, hogy a Fidesz a kerületi önkormányzati lapokat "propagandaújságokká zülleszti" vagy meg is szünteti.

A képviselő közölte: levélben arra kéri Szalai Annamáriát és az általa vezetett Médiatanácsot, hogy indítson vizsgálatot, amelyből kiderül, milyen folyamatok zajlanak a kerületekben, és "ezek mennyire felelnek meg a kiegyensúlyozott, pártatlan és objektív tájékoztatásnak".

Hozzátette: Országgyűlési képviselőként azt kéri Szalai Annamáriától, hogy rendeljen el azonnali vizsgálatot, amely feltárja, milyen fideszes pártérdekeket szolgál a közpénzből finanszírozott helyi újságok átalakítása.

A politikus közölte: Újpest jelenlegi vezetése eltüntette a helyi honlapról az archívumot, és a kerületi fideszes polgármester "magánújsággá züllesztette" a lapot.

A VII. kerületben a teljes szerkesztőséggel "számoltak le", kizárólag a helyi Fidesz érdekeit szolgálja a lap. A VIII. kerületben csak kormánypárti politikusok szerepelnek az újságban, Csepelen pedig egyszerűen megszüntették a helyi lapot - mondta Molnár Zsolt.

A szocialista politikus szerint a "helyi tomboló hatalom" a XVIII. kerületben is száműzte az ellenzéki véleményeket az újságból, a XIX. kerületben pedig "a nép által választott polgármestert száműzték az újságból".

"Lassan egyéves az együtt nem működés és a fülkeforradalom kormánya" - fogalmazott Molnár Zsolt, aki szerint a "fülkeforradalom" fölfalta a sajtószabadságot Magyarországon.