A gazdaság romokban van

A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben.

A szocialista politikus azt mondta, az Orbán-kormány kiszámíthatatlanná tette a szabályozási környezetet és túladóztatta a vállalkozásokat, ezzel pedig elvette a növekedés lehetőségét. Hozzátette: nem teljesült az a kormányzati várakozás sem, hogy az egykulcsos adó vásárlóerőt teremt, a fogyasztás nem nőtt, sőt, a háztartások egyre kevesebbet költenek.

Tukacs István hangsúlyozta, a gazdasági visszaesés azt okozza, hogy a versenyszférában egyre kevesebb a munkahely, csak a közmunkások száma gyarapszik, miközben a reáljövedelmek is csökkennek.

Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy bár a kormány az európai válsággal akarja magyarázni a gazdaság visszaesését, az eurózónán kívül a magyaron kívül csak a cseh gazdaság teljesítménye romlott tavaly.

Beszélt arról is, hogy az egészéves recesszió után Matolcsy Györgynek távoznia kellene a gazdasági miniszteri székből. De - fűzte hozzá - nem a Magyar Nemzeti Bank élére, az ugyanis eddigi teljesítménye alapján "még gondolatkísérletként sem jöhet szóba, hogy a monetáris politika irányításának közelébe kerüljön".