A gazdasági után oktatási program készül az MSZP-ben

A választmányi ülésről újságíróknak beszámoló Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető elmondta: a testület megfelelőnek, reálisnak ítélte a csütörtökön bemutatott gazdasági program vitairatát, egyetértett társadalompolitikai céljaival, és helyeselte az időzítését is.

Tájékoztatása szerint az MSZP országjárást indít a program megismertetésére. A szocialisták ezután oktatáspolitikai koncepciójuk kidolgozásával folytatják a programalkotást, az várhatóan már a novemberi választmányi ülésen téma lesz.

Ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila elmondta, hogy gazdaságpolitikai terveikhez hasonlóan további szakpolitikai programjaikat is megküldik majd a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak, valamint az érdekképviseleteknek. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéki együttműködés csak programok alapján képzelhető el.

Botka László választmányi elnök a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormányváltás óta minden lényeges gazdasági mutató romlott: recesszió van, harmincezerrel kevesebben dolgoznak a piacgazdaságban, ráadásul hárommillióra nőtt azoknak a száma, akiknek rezsitartozásuk van. A szocialisták igazságosabb adó- és családtámogatási rendszerrel változtatnának ezen - mondta.

A készülő oktatási program szükségszerűségét azzal indokolta, Szeged polgármestereként világosan látja, hogy a közoktatásban eddig nem látott káosz és bizonytalanság uralkodik az iskolák január 1-jén bekövetkező államosítás miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy - Orbán Viktor miniszterelnök pénteki közlése szerint - az Európai Unió a jövő évre tervezett 764 milliárd forintos költségvetési kiigazítást sem tartja elegendőnek, és további egyenlegjavító intézkedéseket vár a kormánytól, Mesterházy Attila elmondta: nem örülnek, hogy az EU hiteltelennek tartja a magyar költségvetési politikát, az újabb korrekció ugyanis közvetve ismét az emberek terheit növeli majd. Szerinte a bankok, ahogy eddig, ezután is át fogják hárítani a veszteségük egy részét az ügyfeleikre, és így tesznek majd azok a közműcégek is, amelyeknek a vezetékeik után kell adót fizetniük.

Az MSZP-elnök azt hangsúlyozta, hogy a megszorítások az unortodox gazdaságpolitika miatt váltak szükségessé. Ezekben a gazdaságpolitikai megoldásokban már csak két ember bízik, "sajnos az egyiket miniszterelnöknek, a másikat gazdasági miniszternek hívják" - fűzte hozzá.