Gazdaság, Külföld | Litvánia gazdasági növekedés
2012. szeptember 24. 15:46

A gazdaságpolitikán így is, úgy is változtatni kell!

Tukacs István országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Vilniusban azt mondta: Magyarország ugyanazon az ösvényen szeretne haladni, mint amelyen a litvánok, a magyar gazdaság azonban egyelőre a recesszió ellen küzd, nem a nagy növekedésért.
    
A szocialista politikus ezzel kapcsolatban kifejtette: Litvániában az elmúlt években felpörgették a belső fogyasztást, pénzt hagytak az embereknél, és ennek eredményeként valóban megindult a gazdasági növekedés. Ehhez azonban privatizáltak, és "brutálisan ráengedték a piaci árakat azokra, akik addig támogatásokkal vették igénybe például a gáz- és az áramszolgáltatást" - fűzte hozzá.
    
Tukacs István azt mondta: ha a kormány ezt az utat akarja követni, akkor változtatni kell a gazdaságpolitikáján, az adórendszert átalakítva pénzt kell hagynia az emberek zsebében, lehetővé téve, hogy ne csak a hűtőgépek lecserélése járuljon hozzá a növekedéshez. És el kell felejteni azokat az antikapitalista szövegeket, hogy az állami tulajdon jobb a magántulajdonnál - jelentette ki.
    
Az MSZP-s politikus kitért arra is, hogy Orbán Viktor az Andrius Kubilius litván kormányfővel folytatott találkozója után azt mondta: kormánya naponta folytat egyfajta szabadságharcot annak érdekében, hogy 50 százalék alá csökkentse az ország államadósságának mértékét.
    
A szocialista képviselő szerint ez azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök nem szabadul abból a világból, ahol nap mint nap harcolnia kell, szemben például Varga Mihály IMF-főtárgyalóval, aki a megállapodást keresi a Nemzetközi Valutaalappal.