A "gránitszilárdságú" alaptörvény hatodik módosításához

Az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján korábban már benyújtott és újra a parlament elé terjesztett javaslataikról beszélt. Hangsúlyozta: 1 millió 400 ezer ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását, százezer családnál kikapcsolták a szolgáltatást, három év alatt a háromszorosára nőtt a díjhátralékosok száma, egy átlagos család terhei pedig évente 100 ezer forinttal nőttek a különböző adóemelések miatt, amiből a rezsicsökkentés csak 20-30 ezret ad vissza.

Mesterházy Attila azt mondta: a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés haszonélvezői a gazdagok, a megtakarítás háromnegyede a legjobban kereső egynegyednél marad.

Az MSZP ehelyett igazságos és fenntarható rezsicsökkentést javasol, amelyből a jómódúak nem részesülnek, a szegények viszont több támogatást kapnak - hangoztatta Mesterházy Attila, utalva az e tárgykörben benyújtott alkotmánymódosító javaslatukra.

Jelezte: véleményük szerint nincs szükség rezsicsökkentési szabályok alkotmányba foglalására, de mivel a Fidesz ezt vetítette előre, ők is ezen a szabályozási szinten fogalmazták meg javaslatukat, hogy legalább "hülyeséget ne írjanak már bele az alaptörvénybe".

Hozzátette azt is, indítványuk lehetővé tenné, hogy energiahatékonysági programok, nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés révén csökkenjenek a fűtési költségek.

Mesterházy Attila közölte: két másik törvényjavaslatukat is újra a parlament elé terjesztik, mivel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és az egykulcsos adó eltörlése is a kisebb keresetűek megélhetési költségeit csökkentenék.