mszp.hu | Belföld, Gazdaság | gyermekéhezés | Szociális ügyek
2015. november 23. 13:39

A gyermekéhezés felszámolása az egyik legfontosabb közös nemzeti ügyünk

Bangóné Borbély Ildikó felszólította a kormányt, hogy oldja meg a rászoruló gyermekek étkeztetését a téli szünidőre.

Napirend előtti felszólalásában a képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy már egy hónap sincs a téli szünet kezdetéig, és a gyermekek étkezése még nem megoldott.

Elmondta, hogy ha legalább a nyári szociális étkeztetésben résztvevő 140 ezer gyermeknek biztosítanák az étkezést a 16 napos szünidőben, 985 millió 600 ezer forintba kerülne. Ha az összes gyermekvédelmi kedvezményre jogosult félmillió gyermeknek megoldaná a kormány a napi egyszeri meleg étkezést, az 3 és fél milliárd forint lenne. Ezzel szemben csak Lázár János legutóbbi tanácsadói pályázata ötmilliárd forintba került az adófizetőknek.

Arra is rámutatott, hogy – a kormánypropagandával ellentétben – nem a szülők okolhatóak a gyermekéhezésért, hiszen a szegényebb sorban élőknek évek óta nem emelkedett a jövedelmük, és sokaknak az 51 ezer forintos időszakos közmunkából kell megoldani minden kiadást.

Ha Magyarország jobban teljesít, akkor miért nem emelkedik jövőre sem a családi pótlék? Miért nem emelik a rászoruló gyermekek évi kétszeri, 5800 forintos juttatását? – tette fel kérdéseit Bangóné Borbély Ildikó. Hozzátette, hogy az elmúlt hetek megmutatták: a kormánypártok, ha kell, a gyermekekért érzett felelősséget is elárulják. Mint mondta, bebizonyosodott, hogy a kormány nem akar foglalkozni a gyermekéhezéssel, mert azt csak baloldali kampánytémának tekinti, és csak ott maradnak éhesek a gyerekek, ahol felelőtlenek a szülők.

Ehhez képest az Európai Parlament a mai ülésén napirendre veszi a gyermekéhezés kérdését, mert szerintük viszont ez az egyik legsúlyosabb probléma Európa országaiban – jelezte a politikus. Az EP-ben arról a jelentésről fognak vitázni, amely felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek a gyermekszegénység felszámolásáért.

Magyarországon a gyermekek 41,4 százaléka él nehéz körülmények között, ennél az uniós tagállamok közül csak Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet. Ez a szám azt jelenti, hogy csaknem minden második gyermek érintett a szegénységben Magyarországon.