Belföld, Gazdaság | tanévnyitó közoktatás
2011. augusztus 28. 13:17

A hibás gazdaságpolitika áldozatává válik az oktatás

A politikus szerint ma a vita nem a jobb oktatásról szól, hanem arról, „hogyan lehet a rendszerből úgy kiszivattyúzni pénzt, hogy az ne nagyon látszódjon”.

Az eredendően elhibázott gazdaságpolitika árát Kunhalmi Ágnes szerint a kormány a pedagógusokkal, a gyermekekkel és a családokkal akarja megfizettetni, s az iskolák államosítása sem szól másról, csak a pénzelvonásról.

Kunhalmi Ágnes felszólította Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert: még a délután folyamán magyarázza meg a magyar lakosságnak, mit jelent az a Hír Tv-ben pénteken tett kijelentése, miszerint nem lesz ingyen oktatás és egészségügy. Kivel és mit akar megfizettetni a közoktatásban, és hogyan viszonyul ez a népszavazáshoz - vetette fel a kérdést a szocialista politikus. Mint mondta, Réthelyi Miklós arról is beszélt, hogy számottevő béremelésre nem számíthatnak a pedagógusok, és Hoffmann Rózsa sem említette a béremelést. "Tehát az az ajánlat, amit a Fidesz tett a választóknak a választások alatt, a magyar lakosoknak és pedagógusoknak, az az ajánlat hazugság volt" - mondta Kunhalmi Ágnes.

Úgy vélte: béremelés és oktatási színvonaljavítás, a pedagógusok nagyobb megbecsülése helyett lesz 32 órás kötelezően az iskolában töltött idő, bújtatott óraszámemelés, és fizetéscsökkentés, mert a túlórapénzt, a szakkör- és a helyettesítési pénzt el fogják vonni. A politikus szerint az óraszám-emeléssel tömegeivel fogják az utcára tenni a pedagógusokat, a szakképzési rendszert pedig "padlóra fogják küldeni" a források 20 százalékának elvonásával.

Úgy zártak be az elmúlt egy évben iskolákat tömkelegével, hogy se önkormányzati se közoktatási és semmilyen finanszírozási koncepciót nem tudtak még lerakni az asztalra - fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes kifejtette: míg az első nemzeti tanévnyitón Hódmezővásárhelyen ambiciózus tervek hangzottak el, "egy évre rá ma ott tartunk, hogy Hódmezővásárhely polgármestere nyíltan veszekszik államtitkár asszonnyal". Van egy visszadobott felsőoktatási koncepció és egy teljesen elhibázott alapokra épülő szakképzési koncepció, vagyis semmilyen koncepció nincs ma, ami a felsőoktatásra vonatkozóan iránymutatást adna – szögezte le.

A politikus azt mondta: óva inti a legjóindulatúbb oktatáskutatót és a legszegényebb területeken dolgozó pedagógusokat is attól, hogy az államosítástól várják helyzetük jobbra fordulását. Szerinte a kormánynak nem szabad államosítania, mert ez újabb válságot és újabb krízist idéz elő, és irányíthatatlanná válik a magyar oktatási rendszer.

Hangsúlyozta, hogy a Fideszen belül is viták vannak az önkormányzati rendszer megtartása mellett állók és azok közt, akik az államosítanának. Véleménye szerint születni fog egy rossz kompromisszum, hogy miután "bekebelezik az összes iskolát és megtörténik a teljes államosítás", az arra érdemes és forrással rendelkező önkormányzatoknak vissza fogják adni az iskolafenntartás jogát.

Arra kérte a kormányt, álljon szóba az érdekképviseletekkel, a szakszervezetekkel és hallgassa meg, milyen oktatási rendszert szeretnének.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP korábban is azt az álláspontot képviselte, hogy az oktatási rendszernek kell a legkreatívabbnak, innovatívabbnak lennie az összes alrendszer közül. Hangsúlyozta: számos javaslatuk volt az oktatási rendszer jobbítására, és kutatók is ki tudták mutatni, hogy kormányzásuk idején tett intézkedéseik pozitív eredményt hoztak például a szövegértés területén. "Nem azt mondom, hogy mondjanak le. Csinálják. Őket választották meg, vegye elő a kormányzat az átadás-átvételi papírjait és folytassa azt a rendszert" - mondta a politikus.