Belföld, Gazdaság | autópályadíj M0 közlekedés
2014. december 12. 15:31

A híd nem a kormányé

Határozati javaslatot nyújtanak be a budapesti szocialista országgyűlési képviselők azért, hogy a kormány ne tehesse fizetőssé a jelenleg díjmentesen használható autópálya-szakaszokat - mondta Kunhalmi Ágnes, pártunk fővárosi elnöke pénteken a IV. kerületben, a Megyeri hídnál tartott sajtótájékoztatón.

Kunhalmi kijelentette: ez az útdíj nem más, mint annak a bizonyítéka, hogy a 2015-ös költségvetést még el sem fogadták, de már meg is bukott. Hozzátette: a kormányzatnak fogalma sincs arról, hogy ez az útdíj mit okoz a budapestiek életében és a főváros gazdaságában.

Az M0-s autóútra és az autópályák budapesti bevezető szakaszaira tervezett útdíjat úgy jellemezte, hogy "nagyon kevés bevételt fog hozni, de nagyon sok kárt fog okozni". Közölte: a budapesti szocialista országgyűlési képviselők kezdeményezéssel élnek: határozati javaslatot fognak benyújtani az Országgyűlésnek azért, hogy a még díjmentesen használható autópálya-szakaszok azok is maradjanak.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: döntsenek erről közösen az országgyűlési képviselők, a fideszesek is. 

Itt elválik - fűzte hozzá -, hogy a fideszes képviselők pártjuk, vagy Budapest és az ország érdekeit nézik-e.
A sajtótájékoztatón Kiss László III. kerületi országgyűlési képviselő arra kérte a kormányt, értse meg: nem lehet a költségvetési lyukakat a III. kerületi emberek egészsége, boldogulása árán befoltozni.
 
Horváth Imre országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Megyeri híd városrészeket köt össze, segíti a munkába járást, a kikapcsolódást. A híd nem a kormányé, a híd Magyarországé, Budapesté, Újpesté is - tette hozzá. 

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat, és lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek, Kunhalmi Ágnes azt mondta: látszik, hogy a miniszterelnök be akar vezetni egy adót, de most, hogy "fogy az ereje", mert a "Fidesz erős emberei" is ellenjavaslatokat tesznek, megpróbál ennek megfelelően kommunikálni és kivenni autópálya-szakaszokat a tervezetből.

Fotó: MTI/Kovács Tamás