Belföld | helikopter közbeszerzés
2014. szeptember 23. 13:01

A honvédelmi miniszter írja ki a helikopterbeszerzési tendert!

Az MSZP arra szólítja fel Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy záros határidőn belül írja ki a tendert a nemzeti helikopterflotta beszerzésére - közölte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
 
Harangozó Tamás emlékeztetett arra, a kormány milliárdokat költött az elmúlt fél évben helikopterek beszerzésére, így Magyarország továbbra is egy szedett-vedett, drágán fenntartható, különböző műszaki paraméterű helikopterflottával rendelkezik.
    
Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, 2013 tavaszán egyetértés volt abban a pártok között, hogy egyetlen nagyszabású eljárással kellene beszerezni egy olyan helikoptertípus-családot, amely alkalmas a honvédség, a légi mentés, a rendőrség számára is, és a határvédelmi feladatokat is el lehetne vele látni. A helikopterek egyidejű beszerzése csökkentheti az árat, kifizetődévé teszi egy magyarországi javítóműhely kialakítását - ismertette az egységes beszerzés előnyeit.
    
A szocialista képviselő közölte, ezzel szemben a Honvédelmi Minisztérium (HM) az elmúlt időszakban három szovjet szállítóhelikoptert szerzett be hárommilliárd forintért, a rendőrség hat hónapra, 420 millió forintért bérelt, teljesen más típusú helikoptert a szerb határ ellenőrzésére, míg a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2016-ig hatszázmillió forintért bérel gépeket.
    
Harangozó Tamás arra kérte Kósa Lajost, a honvédelmi bizottság fideszes elnökét, hogy "aktivizálja magát", és az Országgyűlés is tegye meg a lépéseket, hogy a parlament a beszerzés fedezetét megteremtse.
    
Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője az elmúlt hónapok "ad hoc helikopterbeszerzései" közül három, öreg Mi-8-as szállítógép közel hárommilliárd forintért történt megvásárlását emelte ki, közbeszerzés nélkül. Véleménye szerint ilyen áron jobb állapotú gépeket is vehetett volna a HM.