A honvédelmi miniszternek azonnal távoznia kell

Az MSZP és a DK szerint Hende Csaba honvédelmi miniszternek azonnal, még a választásig hátralévő időre is távoznia kell a tárca éléről, megnyilatkozásaival ugyanis hatalmas károkat okoz a magyar honvédségnek és az országnak.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt, amelyet Demeter Márta szocialista párti elnökségi taggal közösen tartott Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium épülete előtt.
    
A DK úgy fogalmazott: Hende Csaba nem csak róla mondott hazugságot, amikor azt állította, hogy vádat emelt ellene az ügyészség. Hangsúlyozta: az ügyészség is megerősítette, hogy nincs eljárás ellene – emlékeztetett.
    
Vasárnap Kunszálláson azt is állította a miniszter – fűzte hozzá Vadai Ágnes -, hogy Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére. Ezt Horvátország már másnap cáfolta – folytatta a politikus.
    
A DK alelnöke kifogásolta a honvédelmi miniszter keddi, medinai radarállomás átadásán mondott szavait is, miszerint a létesítménnyel vált volna teljessé a magyar légtérvédelem. Vadai Ágnes szerint az már eddig is teljes volt, csupán más eszközök biztosították azt.
    
Demeter Márta (MSZP) szerint Hende Csaba a Horvátországgal kapcsolatos megnyilatkozásával az utóbbi tíz év legnagyobb külpolitikai és katonai baklövését követte el.
    
Kijelentette: a miniszter nyilatkozatai akár biztonsági kockázatokat is jelentenek az ország számára, és aggasztónak nevezte, hogy a miniszteri pozíciót egy olyan ember tölti be, aki nem ura a szavainak.
    
Úgy fogalmazott: a megalakuló Mesterházy-kormány kiszámítható, stabil és felelős politikát fog követni, és helyrehozza a jelenlegi kormány által okozott károkat.
    
Vadai Ágnes a tájékoztatón megismételte: kezdeményezik a miniszter gondnokság alá vételét és az ellene mondottakkal kapcsolatban is jogi eszközhöz nyúlnak.