Belföld
2012. december 12. 13:30

A jelenlegi keretszámok = 'hadüzenet' a felsőoktatásba készülő fiataloknak

Az MSZP nyíregyházi elnöke sajtótájékoztatóján ismertette a pártja programját: a "röghöz kötés" eltörlése mellett minden, a megkövetelt pontszámot elért hallgatónak ingyenessé tennék az első tanévet, ezalatt időt hagyva nekik, hogy bizonyíthassanak.
 
Jeszenszki András folytatta: azoknak a tanulóknak sem szabadna teljes mértékű költségtérítést fizetniük, akik a második évben kikerülnek az állami finanszírozásból.
 
A hallgatói befizetések mértékét egy arányszám alapján állapítanák meg, amelyet a rektorokkal és a hallgatókkal egyeztetve a szociális helyzet, a tanulmányi eredmények és a demográfiai trendek figyelembevételével alakítanának ki.
 
A politikusok szerint a jelenlegi keretszámok "hadüzenetnek" tekinthetők a felsőoktatásba készülő fiataloknak és családjaiknak. Nem történik más, minthogy radikálisan nő a már bevezetett tandíj és csak felgyorsul a fiatalok elvándorlása – mondta Aranyos Gábor, hozzáfűzve, hogy a következő években a pedagógusok létszámában is 15 százalékos csökkenéssel kell számolni, ha ebben a formában elfogadják a keretszámokat.
 
A politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a leszakadó és hátrányos helyzetben lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és egész Kelet-Magyarországon, például a Nyíregyházi Főiskolán zajló színvonalas oktatás lehet a szegénységbe születő fiatalok egyetlen felemelkedési esélye. Megítélésük szerint a csökkenő állami finanszírozás csak tovább rontja a térség mutatóit a fiatalok elvándorlása és munkanélkülisége terén.