kétharmad Jobbik
2015. március 03. 12:39

A Jobbik nem ellenzéki párt!

A keddi kétharmados parlamenti szavazások során kiderült: a Jobbik nem ellenzéki párt.

Az Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények - kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket is tartalmazó - módosítását. A parlamenti honlap adatai szerint a szavazástól igazoltan távol volt a jobbikos Apáti István, akinek frakciója további tagjai egyébként nemmel voksoltak.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke kedden Budapesten újságíróknak a történteket úgy összegezte: "a Fidesznek nincs kétharmada a magyar Országgyűlésben, viszont a Fidesz-Jobbik-koalíciónak van kétharmada a magyar Országgyűlésben". Hozzátette: kedden kiderült, melyik ellenzéki párt és melyik a Fidesz szekértolója.

Emlékeztetett arra, hogy már decemberben is volt olyan szavazás, a szociális törvényről szóló, amelyet meg lehetett volna akadályozni, mert nem volt a Fidesznek kétharmada. A törvény elfogadásában benne volt a Jobbik képviselőinek magatartása is - közölte.

Elmondta, a mostani szavazáson a jobbikos Apáti István nem jelent meg az ülésteremben.

Lukács Zoltán szerint az a kérdés, milyen érdeke fűződik ahhoz a Jobbiknak, hogy kiszolgálja a Fideszt. Nem tudják, hogy kap-e támogatást ezért, vagy az Orbán-rendszer elnéz a Jobbiknak olyan ügyeket, amelyeket másnak nem nézne el - mondta.

Kérdésre válaszolva Lukács Zoltán elmondta, az MSZP képviselői közül mindenki bent volt az ülésteremben, és tudomása szerint a többi baloldali párt képviselője is szavazott.