Belföld, Gazdaság, Külföld | menekültválság menekültek
2015. szeptember 02. 17:18

A jobboldal alkalmatlan a menekültválság kezelésére

Egy felelős kormány a költségvetési tartalékokból különvonatokat, különbuszokat, valamint számítógépeket vásárolna, hogy ezzel is gyorsítsa a menekültügyi eljárásokat, és nem kerítést építene, mert az nem megoldás.

Tóbiás József szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "30 milliárd mínuszban vagyunk" a többi között a nemzeti konzultáció és a kerítésépítés miatt. Hozzátette, 500 emberre lenne szükség a menekültügyi hivatalokban.

Szerinte Magyarországon ma az emberek többsége azt gondolja, hogy ne legyenek menekültek az országban, de azt is gondolják, hogy a kormány nem nézheti tétlenül az ittlévők sorsát.

Miért nem alkalmazkodik a magyar közigazgatás? Miért nincsenek a hétvégén nyitva a hivatalok? - firtatta. Szerinte erre kellene  forrásokat költeni, mert a kerítés "csődöt mondott", a magyar embereket nem védi, a menekülteket pedig nem akadályozza az országba jutásban.

Hangsúlyozta, a parlament által csütörtökön tárgyalandó kormányzati törvénycsomag korlátozza a magyar állampolgárok szabadságjogait, valamint azok felhasználhatók félelemkeltésre és uszításra. Mint mondta, az elmúlt nyolc hónapban a kormánynak minden eszköze és lehetősége meglett volna arra, hogy kezelje a helyzetet.

Tóbiás József közölte, sem a kormány, sem a Fidesz nincs ma abban a helyzetben, hogy ultimátumot adjon, zsarolja az ellenzéket.

Emlékeztetett arra, hogy pártja az elmúlt hónapokban többször is javaslatot tett a határrendészeti feladatokat ellátók létszámának növelésére, további források biztosítására a probléma kezelése érdekében, a büntető törvénykönyv módosítására, illetve a közös európai megoldás kidolgozásában való részvételre.

A szocialista politikus közölte, ma két "borzalmas, szörnyű" javaslat, "két szörnyen rossz megoldás" verseng egymással az Országgyűlésben, a Fidesz, illetve a Jobbik javaslata. Egyik megoldást sem szabad választani, Magyarországnak jogállami eszközökkel kell megoldania ezt a kérdést - hangoztatta.

Értékelése szerint a menekültkérdést pusztán rendészeti eszközökkel akarják megoldani, a katonákból akarnak rendőrt csinálni.

Az MSZP elnöke azt mondta, ha a törvénycsomag a parlament napirendjére kerül, az annak a beismerése, hogy a kormány képtelen saját eszközeivel megoldani ezt a problémát és át akarja hárítani azt a honvédségre.