Belföld | Matolcsy kamat Ócsa rezsi
2014. február 22. 14:22

A kamatpolitikát is bírálta az összefogás

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdasági főtanácsadója - aki korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke volt - szombaton budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a folyamatos kamatcsökkentés nem csak a forint árfolyamát befolyásolja kedvezőtlenül, nem járul hozzá az árstabilitás fenntartásához és a fenntartható gazdasági növekedéshez sem.

Hozzátette: a jegybanktörvény alapján az MNB-nek e célokat nem veszélyeztetve kell támogatnia a kormány gazdaságpolitikáját. Bodnár Zoltán szerint ez sem valósul meg, nem valószínű ugyanis, hogy a kormány célja a 320 forintos euróárfolyam lenne.

Az MNB korábbi alelnöke kifejtette: 2010-ben - a pénzügyi-gazdasági válság ellenére - a forint euróhoz és svájci frankhoz viszonyított árfolyama mindössze 9-10 százalékkal volt gyengébb, mint 2002-ben. Azóta viszont, az Orbán-kormány alatt 16, illetve 37 százalékkal romlott a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest - mondta, ezt annak az unortodox gazdaságpolitikának a rovására írva, amit az "Orbán-Matolcsy páros" folytat.

Egy átlagos, hatmillió forintos svájcifrank-hitel törlesztő részlete 2010 márciusában 58 100 forint volt, most pedig változatlan kamatfeltételek mellett 81 600 forint, 40 százalékkal több - közölte.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt: a kormányváltás óta több a szegény ember, és nőttek a társadalmi különbségek, a legszegényebb és a leggazdagabb tíz százalék közötti jövedelmi különbség négy év alatt hét és félszeresről kilencszeresre emelkedett.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a bruttó keresetek növekedésével az állam járt jól, a nettó átlagkeresetek viszont csak a jómódúaknál emelkedtek.

Szólt arról is, hogy az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, és kitért arra, hogy a rezsicsökkentés nem segíti azokat, akik szénnel vagy fával fűtenek, ezek ára ugyanis az elmúlt egy évben is emelkedett.

Egy kérdésre válaszolva Korózs Lajos azt mondta: az Összefogás igazságos rezsicsökkentést szeretne, hasonlót ahhoz a differenciált gázártámogatási rendszerhez, amely a szocialista-liberális kormányok alatt működött.