A kecske is jóllakjon, a gomba is megmaradjon

Ha minden családban dolgozik valaki, az jobb esélyt ad a megélhetésre, mint a kecsketenyésztés vagy a gombaszedés - jegyezte meg a szocialista politikus, utalva Pintér Sándor és Parragh László szavaira. A belügyminiszter korábban a Vona Gábor Jobbik-elnökkel folytatott vitájában igennel válaszolt arra a kérdésre, meg lehet-e élni 47 ezer forintból, feltéve, hogy valaki kap mellé "vetőmagot, malacot, esetleg kecskét". A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke pedig csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában fogalmazott úgy: ha nincs munka, "találni kell, el kell menni gombát szedni".

Gúr Nándor rámutatott, hogy a legnehezebben élők nagy része városi panellakásban lakik, ahol se kecsketenyésztésre, se gombaszedésre nincs lehetőség. Kitért arra is, hogy a munkanélküliek aránya hét megyében haladja meg a 20 százalékot, közülük háromban 25 százaléknál is nagyobb. A foglalkoztatottak száma tartósan valamivel 3,8 millió felett alakul, csekély növekedés csak a részmunkaidőben dolgozók számának emelkedése miatt tapasztalható - jelentette ki.

Az MSZP-s politikus szerint a munkahelyteremtést jelenleg az akadályozza, hogy a kormány a gazdaságpolitikai hibáinak árát a munkaadókra hárítja át. Ezt jelzik szerinte az ágazati különadók és a nagyarányú minimálbéremelés is, amelyet az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt rosszul járók részleges kompenzálása tett szükségessé. Problémaként, a gazdasági növekedés akadályaként azonosította azt is, hogy a bankadó miatt csökkent a pénzintézetek hitelezési kedve.

Gúr Nándor sürgette a munkát terhelő járulékok csökkentését, megerősítve, hogy a szocialisták május 1-jén nyilvánosságra hozzák szakpolitikai programjukat, így a Kelet-Magyarország felzárkózását célzó javaslataikat is.