A keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással

Molnár Gyula felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy Oroszországgal szemben is legyen ugyanolyan határozott, mint az Európai Unióval, amivel gyakorta még akkor is szembeszáll, ha azzal nem hazánk érdekeit szolgálja.
A pártelnök kijelentette, hogy több tájékoztatásra van szükség: mint mondta, a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor mai tárgyalását követő sajtótájékoztató rendkívül rövid és kevéssé informatív volt. Molnár úgy vélekedett, hogy a miniszterelnöknek tájékoztatnia kell a közvéleményt és a politikai pártokat a zárt ülésen történtekről.
 
A politikus kijelentette, hogy a közelmúltban ugyan jelentősen megváltozott a világ, de hibás, sőt, bűnös válasz az, ha úgy gondoljuk, hogy el kell szakadni egy erős szövetségtől és nemzetállami megoldásokat kell keresni. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben is részese volt egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak, és ebben a szövetségben kell továbbra is keresnie a helyét – mondta.
 
Molnár Gyula figyelmeztetett, hogy a keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással, majd oroszul üzent Vlagyimir Putyinnak és az orosz népnek: lehetünk barátok, kell tudnunk együttműködni, de új alapokon. A pártelnök hozzátette, hogy amit ma láttunk, az nem ilyen megoldásnak tűnik.