A kezdődő NATO-csúcsról és az Eu-orosz viszonyról

Az Európai Parlament szocialista frakciója nem támogatja Navracsics Tibor európai bizottsági biztosjelölt kinevezését - közölte Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Demeter Márta országgyűlési képviselő ugyanitt azt mondta, kezdeményezik az Országgyűlés honvédelmi bizottságának összehívását, ahol elvárják, hogy a kormány számoljon be a NATO-csúcson tett felajánlásairól.

Navracsics Tibor nem lenne jó EU-biztos - jelentette ki Szanyi Tibor. Ezt azzal indokolta, hogy a külgazdasági és külügyminiszter szerinte önjelölt és megtagadja az európai értékeket. Navracsics Tibor előbb jelentette be a Twitteren jelöltségét, mint azt a kormány közölte volna - jegyezte meg.

A képviselő nem tartja európai politikusnak a külügyminisztert, mert igazságügy-miniszterként olyan döntések fűződnek a nevéhez, mint "a magyar alkotmányos rend felszámolása" vagy a "vita nélküli parlamenti törvényhozás" mindennapossá tétele.

"Nem meglepő, hogy az egyik legnagyobb európai politikai környezetszennyező, Orbán Viktor a saját lakáját jelöli az egyik legfontosabb európai testületbe" - fogalmazott.

Szanyi Tibor azt mondta, nem lepődne meg, hogy ha "komoly vesszőfutás" lenne Navracsics Tibor EP-meghallgatása.

A politikus bírálta Orbán Viktor miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos nyilatkozatait. Mint mondta, Orbán Viktornak azonnal abba kell hagynia a "veszedelmes pávatáncot", a magyar kormányfő nem kötheti Magyarország jövőjét egy olyan államhoz, amely szomszédjával háborúzik és területszerző politikát folytat.

Hangsúlyozta, Magyarország érdeke az, hogy Európában béke legyen, hogy politikailag és gazdaságilag is önálló ország maradjon Ukrajna.

Demeter Márta arról beszélt, hogy 2010 után az Orbán-kormány történelmi mélypontra csökkentette a honvédelmi költségvetést, most pedig a sajtóból arról értesültek, hogy a csütörtökön kezdődött NATO-csúcson a magyar kormány felajánlhatja a védelmi költségvetés emelését. Az emelés tényét üdvözölte, de azt felháborítónak tartja, hogy a sajtót előbb tájékoztatták, mint az illetékes parlamenti bizottságot.

Demeter Márta közölte, elvárják, hogy a NATO-csúcs után a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén haladéktalanul adjanak tájékoztatást az illetékes miniszterek arról, milyen felajánlásokat tett Magyarország a csúcson.