A Klik működési zavaraiért a miniszterelnök is felelős

A Klebersberg Intézményfenntartó Központnál feltárt súlyos működési zavarokért nemcsak az intézmény vezetője, Marekné Pintér Aranka a felelős, hanem az iskolarendszer államosítását szorgalmazó Orbán Viktor miniszterelnök, Hoffmann Rózsa államtitkár és az azt megszavazó Fidesz-KDNP-s képviselők.

Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja mondta kedden Budapesten sajtótájékoztatón, azzal kapcsolatban, hogy az Index hétfőn közölte a Klik átvilágításáért felelős miniszteri biztos, Szabó Balázs jelentésében foglaltakat.

A politikus szorgalmazta a jelentés nyilvánosságra hozását. Szerinte az igazolja, hogy nem az MSZP csapta be az embereket, amikor felhívták a figyelmet arra, súlyos működési zavarokkal küzd a Klik.

Véleménye szerint felesleges volt felállítani a Kliket, az a bajok fő okozójává vált. Kunhalmi Ágnes azt mondta, azt ígérték, amikor államosították a közoktatást, hogy hatékonyabb, átláthatóbb, olcsóbb lesz a rendszer, de most az rosszabbul, drágábban működik, valójában káoszt teremtettek.

Az MSZP-s politikus közölte, a Klik lesz az egyik okozója a Fidesz áprilisi választási vereségének.

Hozzátette: a választások után a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel közösen bontják le a Kliket.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy Szabó Balázs miniszteri biztos a Klik tevékenységét vizsgáló jelentésében azt írta: a szervezet működését hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása jellemezte.  A jelentés személyesen az elnököt hibáztatja a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlenségéért és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolt, az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiányáért is - ismertette az internetes lap.