A költség el van vétve

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek arra a bejelentésére reagált pénteken sajtótájékoztatón, hogy a kormánypárt védelmet kér a kormánytól az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak, tehercsökkentést sürget az ötmillió forint alatti bevételű önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, illetve azt kéri, a kabinet érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezményeknél, a nehezebb helyzetben lévő régiókat segítve.

A szocialista politikus azt mondta: maximálisan egyetértenek ezekkel a célokkal, de úgy látják, ez ellentétes a kormányzati politika eddigi irányával, így a Fidesznek arra is válaszolnia kell, hogy mostanáig miért tett mást.

Elmondta, az a kormányoldal védené most a munkavállalók érdekeit, amely a július 1-jétől hatályos új munka törvénykönyvével minden korábbinál egyszerűbbé tette az elbocsátásokat, az a Fidesz-frakció mérsékelné a munkaadók terheit, amely támogatta a bérekre rakódó járulékok emelését, és az a képviselőcsoport veszi észre, hogy a hátrányos helyzetű országrészek támogatására van szükség, amely figyelmen kívül hagyta a szocialisták Kelet-Magyarország érdekében megfogalmazott javaslatait.

Véleménye szerint ez vezetett oda, hogy a nemzetgazdaságban ma 15 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint tavaly ilyenkor, ráadásul úgy, hogy a közfoglalkoztatottak száma eközben a négyszeresére emelkedett, a versenyszférában viszont 27 ezerrel kevesebb embernek van állása.

Burány Sándor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a Fidesz egy "légvárakra", túlzottan optimista becslésekre épülő költségvetés sarokszámait készül elfogadni. Kiemelte, hogy bár a kormány 1,6 százalékos növekedéssel számol 2013-ra, az idén recesszióba süllyedt a gazdaság és a jövő évi kilátások sem sokkal jobbak, a tervezett adóbevételek egy része pedig bizonytalan. Ezzel indokolta, hogy az MSZP a tavalyi évhez hasonlóan az idén is alternatív költségvetést készít.