A kórházátalakítások veszélyeire figyelmeztet az MSZP

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a parlamentnek pénteken benyújtott, és hétfőn tárgyalni kezdett kormányjavaslat példátlan gyorsasággal szüntetné meg az említett gazdasági társaságokat.

Ez azt jelenti - folytatta -, hogy a szóban forgó 28 kórház dolgozóira is vonatkozik majd az az előírás, hogy nyugdíj mellett nem dolgozhatnak, csak ha kérelmezik továbbfoglalkoztatásukat.

Kökény Mihály szerint ráadásul kétséges, hogy a kórházak az átalakítás után is fizetni tudják-e majd alkalmazottaiknak az eddig kollektív szerződésben biztosított juttatásokat.

Az MSZP-s politikus, volt egészségügyi miniszter véleménye szerint az előterjesztés azt vetíti előre, hogy a kormány "végleg ki akarja seprűzni" az egészségügyből a magánszektort, illetve az annak befogadására alkalmas működési formákat.

"A 28 kórházra ráhúzzák a költségvetési intézmény kényszerzubbonyát (...), így azok visszasüllyednek az államszocializmus (...) teljesítményellenes világába" - hangoztatta.

Beszélt arról is, hogy a kórházak államosítása kudarcot vallott, működésükhöz hiányzik a korábbi önkormányzati hozzájárulás, rekordot döntött az adósságállományuk, és nem hozott megtakarítást a központosított közbeszerzés sem.

Az MSZP, ha lehetősége lesz rá, visszaszorítja a túlzott állami hatalmat az egészségügyi intézmények fenntartásában - jelentette ki Kökény Mihály, utalva arra, hogy az önkormányzatok több mint 90 százaléka - a kormány várakozása ellenére - nem válik meg szakrendelőitől.