Belföld | Munka Törvénykönyv bankadó
2011. július 22. 17:27

A kormány a dolgozókat sújtja

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a kabinet az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt az alacsony és az átlagos keresetűeknél bekövetkező jövedelemkiesést a munkaadókkal akarja megfizettetni, ezt a többletterhet azonban kompenzálja a munka törvénykönyvének megváltoztatásával.

A szocialista politikus arra reagált, hogy csütörtökön és pénteken a Pénzcentrum.hu hírportál ismertette a munka törvénykönyvének a kormány által tervezett módosításait. A változtatásokat tartalmazó előterjesztés péntek délután a kormányzati honlapon is megjelent.

Eszerint a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozójuk otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeküket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal a védelmi idő alatt is közölhető a felmondás. A felmondási idő pedig - ellentétben az eddigi 15, illetve 30 nappal - a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne. A jogszabálytervezetben nem szerepel az a jelenlegi rendelkezés, hogy a munkavállaló munkaviszonya rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntethető meg.

Szanyi Tibor tájékoztatóján példátlannak nevezte, hogy a törvénymódosítás után terhes nőket "és gyermeküket szoptató anyákat levélben értesíthetnek arról, hogy ki vannak rúgva". Szólt arról is, hogy noha a szociális konzultáción mintegy egymillióan támogatták a védett kor intézményét, a kormány most megengedné, hogy a nyugdíjkorhatár előtti öt éven belül bárkit elküldjenek rendes felmondással.

Véleménye szerint a javaslat szembe megy azzal az európai gyakorlattal, hogy a munkaügyi tárgyú törvényeket csak a dolgozók javára szabad megváltoztatni, és a már megszerzett vívmányokból nem engednek.

A szocialista politikus úgy látja: mindez azt jelzi, hogy az eddig a legelesettebbeket büntető kormány most immáron az összes munkavállalót sújtó intézkedéseket akar hozni.

Kitért arra is, hogy a kabinet javaslatára nemrégiben már módosult a munka törvénykönyve, így állandósult az a korábban a válság miatt bevezetett szabály, hogy a munkavállalók akár 44 órát is dolgozhatnak 40 órányi bérért.

Az MSZP-s képviselő "az állami fasisztoid korrupció tipikus változatának" nevezte, hogy a kormány "az összes szegény, kiszolgáltatott, elesett rétegbe belerúgott (...), és kizárólag a tőke, a gazdagok, a magas jövedelműek számára biztosít paradicsomi állapotokat Magyarországon annak fejében, hogy ezek a tehetősek egyébként letejelnek neki akár bankadó (...) akár sok minden más adó formájában". "Erre az a kormánynak megoldása, hogy uraim, amit nekem ideadtak, azt beszedhetik a néptől" - fogalmazott.

Arra is utalt, hogy az MSZP szolidáris azokkal, akiket a kormány tervei kedvezőtlenül érintenek, és csatlakozni kíván tiltakozó megmozdulásaikhoz.