Belföld | Quaestor-károsultak MNB
2015. július 21. 14:20

A kormány a károsultak kifárasztására játszik

Az MSZP szerint időhúzásra, a Quaestor-károsultak kifárasztására játszik a kormány azzal, hogy csak kevesen tudták eddig teljes mértékében érvényesíteni a pénzkövetelésüket.

Szakács László, a párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a károsultakkal beszélve alig lehet találni olyat, akit a kormányzati ígéreteknek megfelelően hatmillió forintig kártalanítottak volna. A kormány azt szeretné elérni - folytatta - , a károsultak kedve elmenjen attól, hogy a jogos igényüket érvényesítsék, vagyis érjék be annyival, amit most ki tud fizetni a kormány.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) felelőssége megkerülhetetlen. Az MNB-nek forrása is lenne, de akarata nincs a kártalanításra - tette hozzá, megjegyezve: a jegybank nemcsak Tiziano-festményeket vásárolhatna 4,5 milliárd forintért.

Arra a felvetésre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni, Szakács László közölte, az eljárásnak nincs halasztó hatálya, és a tárca jobban bízhatna abban, hogy a saját maga által beterjesztett törvény kiállja az alkotmányosság próbáját.