A kormány a megtakarítások ellensége

Úgy lehetne a legjobban megünnepelni Magyarországon a takarékossági világnapot, ha Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke lemondana.
Szakács László frakcióvezető-helyettes pénteken Budapesten ezt azzal indokolta, hogy a jegybankelnök számos, a takarékosság, az öngondoskodás ellen ható döntés meghozatalában vett részt. Ide sorolta a magánnyugdíjpénztárak 3000 milliárd forintos vagyonának államosítását. Ebben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként vett részt - közölte.
 
Hozzátette: a Matolcsy György vezette, a pénzügyi felügyeletet is ellátó jegybank szeme előtt ment tönkre a DRB-bankcsoport, a BudaCash és a Quaestor pénzügyi szolgáltató.
 
Szakács László azt is kifogásolta, hogy nemzeti bank nem spórol saját magán, hanem inkább pazarol: míg tavaly elég volt 500 millió forint a jegybanki munkatársak utaztatására, addig jövőre erre több mint egymilliárd forint lesz.
 
Azt is szóvá tette, hogy az MNB-ben mintegy 66 százalékkal magasabbak átlagosan a jövedelmek, mint a versenyszférában.
 
A képviselő szerint Matolcsy György tevékenysége nem az öngondoskodást jelképezi, hanem a magyarok függését az államtól és kiszolgáltatottságukat az államnak.
 
A takarékossági világnap megtartásáról a világ takarékpénztárainak 1924-ben tartott első kongresszusa döntött: minden év októberének utolsó munkanapján ünneplik.
 
Kérdésre válaszolva Szakács László beszélt arról, hogy az MSZP már régóta sürgeti a letelepedési kötvények árusításának abbahagyását, de önmagában a megszüntetés nem elegendő. Az árusítással foglalkozóknak a megszüntetés előtt be kellene számolniuk tevékenységükről, adóhatósági ellenőrzésre is szükség van, a bevételük 75 százalékát pedig különadóként kellene megfizetniük a cégeknek - jelentette ki.
 
Szakács László azt mondta, a Jobbik kevesebbet kér, mint a szocialisták, ráadásul az ellenzéki pártnak el kell döntenie, nemzeti ügynek vagy cserealapnak tekinti-e az alaptörvény-módosítást.