A kormány a sokszorosát vette el

Az ellenzéki politikus példaként a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett, összesen 850 milliárd forint értékű megszorításokat, a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának államosítását és az ország devizatartalékainak 10 százalékos csökkenését említette.
    
Gúr Nándor bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, amely az egykulcsos adórendszerrel és az adójóváírások kivezetésével havonta több ezer forintot vesz ki az átlagemberek zsebéből, míg a tehetőseket a gyermekek után járó adókedvezménnyel támogatja.
    
Álláspontja szerint a kormányzati politika elszenvedői a közfoglalkoztatottak, akiknek egyharmada a három hónapnyi munka után semmilyen támogatást nem kap. Ők a kormány rabszolgáivá váltak, de statisztikát javítanak – fogalmazott a szocialista politikus.
    
Gúr Nándor emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a minimálbér nettó értéke 60 200 forint volt, ennek a vásárlóértéke tavaly mindössze 52 ezer forint volt. A bruttó 220 ezer forint alatt keresők szintén veszteségeket szenvedtek az adójóváírás kivezetésével – mutatott rá a politikus.
    
Amennyiben a szocialisták 2014-ben kormányzati szerephez jutnak, korrektebb személyi jövedelemadót vezetnének be, valamint vállalkozásösztönző és befektetőbarát politikát kívánnak folytatni. Ott nyújtanának kézzelfogható segítséget, ahol a legnagyobb a szükség, így legalább a minimálbér és a garantált bérminimum vásárlóértékének megőrzését célozzák – fogalmazott Gúr Nándor.